Proiect educațional de încurajare a carierelor în computer science pentru elevii de liceu, la Suceava


Intră acum și în grupul de

La Biblioteca Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava va avea  loc vineri, 7 octombrie 2016, de la ora 11.00, lansarea ediției a III-a a programului de pregătire Opening Opportunities, un proiect educațional de încurajare a carierelor în computer science pentru elevii de liceu, creat de Asociația Techsoup România în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, în parteneriat cu Microsoft România și Asociația Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), informează într-un comunicat de presă, Gabriel Cărăbuș, directorul instituției gazdă.

opening-oportunities-poster-licee

Potrivit acestuia, programul se desfășoară simultan, în perioada septembrie 2016 – februarie 2017, în următoarele localități: București, Suceava, Vaslui, Focșani, Onești, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Iaşi, Lugoj și Bârlad.

La Suceava proiectul se desfășoară prin facilitarea de către Biblioteca Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava.

Prin intermediul acestui proiect, elevii de liceu au ocazia să discute și să lucreze în grupuri de mentorat online timp de 4 luni cu profesioniști IT și să dezvolte produse și aplicații software sau proiecte tehnice în grup. Proiectul își propune un focus special către elevii cu rezultate bune la învățătură sau/și care provin din medii sau situații sociale dezavantajate.

În document se arată că, elevii vor avea ocazia să afle de la angajați voluntari Microsoft România ce înseamnă o carieră în IT, care sunt cerințele, pașii, cât de tehnic poți fi, ce abilități și trasee de carieră pot fi cultivate ca să ajungi în această industrie. La Biblioteca Bucovinei ,,I.G.Sbiera” Suceava, în cadrul evenimentului de lansare și de selecție, sunt așteptați aproximativ 120 de liceeni și profesori, precum și reprezentanți ai organizațiilor implicate în proiect. De asemenea, vor fi prezenți cel puțin trei mentori Microsoft. Mentorii vor povesti despre experiența lor de carieră, vor răspunde întrebărilor elevilor despre trasee academice și de carieră în IT, se va prezenta proiectul și cerințele pentru a aplica. După eveniment, elevii vor fi invitați să aplice în grupurile de mentorat create și coordonate de profesioniștii Microsoft pe platforma  www.openingopportunities.ro și își vor selecta mentorii. Pentru a putea fi mentori în program, profesioniștii Microsoft au primit un training în instrumente de mentorat de la specialiști în educație cu experiență și sunt permanent coordonați de oameni cu experiență în proiecte educaționale.

În lunile noiembrie, decembrie și ianuarie se vor forma echipele de elevi, se vor alege proiectele la care vor lucra și vor începe lucrul efectiv la aplicații/proiecte.

În februarie, echipele vor intra într-o competiție cu proiectele la care au lucrat, iar cele mai bune proiecte vor fi premiate. Pe parcursul acestor luni, elevii vor căpăta cunoștințe atât de programare, cât și de vânzare, project management, prezentare etc.

Grupul-țintă al ediției 2016, la nivelul municipiului Suceava, sunt elevi din clasele IX-XI, de la profile de matematică-informatică, de la următoarele instituții de învățământ: Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional ,,Petru Rareş”, Colegiul Naţional de Informatică ,,Spiru Haret”, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu”, Colegiul Economic ,,Dimitrie Cantemir”.

Primele două ediții Opening Opportunities au implicat peste 4.700 de elevi, 18 biblioteci județene și municipale, peste 50 de licee și peste 70 de mentori Microsoft România care au susținut cca 500 de sesiuni de mentorat.

Opening Opportunities a fost premiat cu Premiul pentru cel mai bun proiect CSR al unei companii mari la Gala Oameni pentru Oameni 2015 și Proiectul Anului în Voluntariat Corporatist la Gala Națională a Voluntariatului 2015.

Asociația TechSoup România este dedicată promovării accesului la tehnologie pentru ONG-uri și utilizării tehnologiei de către tineri pentru a-și atinge potențialul. Techsoup România creează resurse gratuite de învățare pentru ONG-uri, facilitează accesul ONG-urilor la software legal și profesionist și creează experiențe pentru tineri să învețe cu și despre tehnologie. De la înființarea ei în 2010, Asociația TechSoup este parte din rețeaua globală TechSoup. Programele Asociației Techsoup au primit deja 5 distincții pentru impactul lor social în competiții naționale de proiecte educaționale și nonprofit.

Microsoft YouthSpark este un program global dedicat creării de oportunități pentru tineri cu ajutorul tehnologiei: www.microsoft.com/youthsparkhub/

 

 


Intră acum și în grupul de