Intră acum și în grupul de
Proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii care prevede că 1 iunie – Ziua Copilului – este zi nelucrătoare a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaților în cadrul şedinţei de plen.
Camera Deputaților este for decizional în această materie.
În anul 2017, dintr-un total de 14 zile libere declarate prin lege, zece zile pică în cursul săptămânii, iar 4 în weekend. Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, astfel, ziua lucrată va fi plătită dublu.
Sărbători legale în 2017
1 ianuarie (duminică ), 2 ianuarie (luni) – Anul Nou
24 ianuarie (marţi) – Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – Paștele
1 mai (duminică) – Ziua Muncii
1 iunie (joi)- Ziua Copilului
4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – Rusalii
15 august (marţi) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei
1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României
25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) – Crăciunul
Codul Muncii prevede zilele libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă, iar acum Parlamentul a decis ca 1 Iunie să fie zi nelucrătoare.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Intră acum și în grupul de