Intră acum și în grupul de
Un număr de opt cabinete stomatologice din unităţi şcolare din municipiul Suceava au în dotare aparatură uzată fizic şi moral, care nu corespunde legislaţiei în vigoare, iar DSP Suceava face un apel către Primăria Suceava pentru o mai mare implicare în renovarea şi dotarea acestor cabinete.
Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că în cursul lunii septembrie, personalul de specialitate din cadrul Serviciului de control în sănătate publică a efectuat mai multe acţiuni de control, printre domeniile vizate fiind şi cabinetele medicale şcolare.
Zorescu a spus că în cadrul acestor controale au fost verificate condiţiilor de funcţionare asigurate în cabinetele medicale şcolare.
Ea a precizat că inspectorii sanitari suceveni au verificat şi opt cabinete stomatologice din unităţi de învăţământ din municipiul Suceava constatându-se că dotarea cu aparatură medicală stomatologică este uzată fizic şi moral, necorespunzând legislaţiei în vigoare.
“Consider că este necesară o implicare mai mare pentru dotarea şi reamenajarea acestor cabinete astfel încât să se ajungă la standardele impuse de normele în vigoare”, a subliniat Zorescu.
Directorul adjunct al DSP Suceava a explicat că Ministerul Sănătăţii finanţează activitatea dispensarelor şcolare, iar în acest an a alocat județului Suceava suma de 4.473.000 lei, din care se asigură finanţarea salariilor personalului medical sanitar, dar şi achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare conform normelor legale.
Medicul epidemiolog sucevean a spus că în primele trei trimestre ale anului s-au finanțat cheltuieli în sumă de 3.326.000 lei, care reprezintă aproximativ 75 la sută din bugetul alocat, cea mai mare sumă fiind virată către Primăria Municipiului Suceava, unde funcţionează un număr de 10 medici şcolari, 9 medici dentişti şi 31 de asistenţi medicali.
“Direcţia de Sănătate Publică Suceava acordă o atenție deosebită funcționării optime a cabinetelor stomatologice din școli și face un apel către Primăria Municipiului Suceava în vederea implicării autorităţii locale în demararea unor acţiuni ce au ca scop renovarea şi dotarea la standarde actuale a celor 8 cabinete stomatologice din şcolile municipiului Suceava”, a menţionat Zorescu.
Ea a arătat că primăriile din judeţ pot solicita până la sfârşitul anului completarea baremului de medicamente şi materiale sanitare.
În judeţul Suceava îşi desfăşoară activitatea 21 de medici şcolari, 14 medici dentişti şi 77 de asistenţi medicali.
De precizat este că, în luna septembrie, inspectorii Serviciului de control în sănătate publică al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, a efectuat un număr total de 1270 controale, principalele domenii vizate fiind: alimentaţie, apă, servicii turistice, produse cosmetice, biocide, unități sanitare, unităţi de învăţământ (inclusiv cabinetele medicale şcolare), deşeuri periculoase, igiena radiaţiilor.
În urma acestor controale au fost aplicate 9 amenzi în valoare totală de 4800 lei, din care 3 în unităţi sanitare în valoare totală de 1500 lei.
Totodată, s-au aplicat 4 avertismente, s-au efectuat un număr de 11 acţiuni de îndrumare şi consultanţă, au fost soluţionate 19 sesizări şi s-au demarat 2 acţiuni comune cu alte autorităţi.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de