Intră acum și în grupul de
Președintele firmei Adrem Invest, acționar al Bioenergy Suceava, Adrian Bodea, avocatul firmei, Adrian Ciurtin, dar și directorul general al Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, au organizat, marți, o conferință de presă în care au arătat că un ordin al ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, este afectată încălzirea centralizată din municipiul Suceava.
Conferința de presă a fost organizată prin sistem de videoconferință la București și Suceava, iar participanții au acuzat că producătorii de energie termică din surse regenerabile sunt afectați de noua măsură a Ministerului Mediului care exclude lemnul de foc și resturile din exploatarea acestuia din categoria de biomasă certificabilă, ceea ce duce la dificultăți financiare pentru procesul de producție.
Ei au arătat că acest lucru are un impact direct asupra a peste 50.000 de locuitori ai municipiului Suceava racordați la sistemul centralizat de încălzire întrucât centrala Bioenergy utilizează resturi de lemn, rădăcini, crengi și rumeguș în procesul de producere a energiei termice, iar prin decizia Ministerului Mediului centrala din Suceava nu va mai primi certificate verzi, formulă prin care erau subvenționate investițiile în surse de energie regenerabilă.
Președintele Adrem Invest, Adrian Bodea a declarat că centrala Bioenergy din Suceava este cea mai mare centrală electro-termică privată din România, și cea mai performantă centrală de acest fel din sud-estul Europei, fiind pusă în funcțiune în 2013 în urma unei investiții de 86 de milioane de euro.
El a arătat că investiția a fost făcută ținându-se cont de strategia energetică 2016-2030 a UE și a direcțiilor de dezvoltare din cadrul strategiei energetice a României ce are în vedere promovarea cogenerării de înaltă eficiență utilizând surse regenerabile de energie în sisteme centralizate de termoficare.
Bodea a spus că în realizarea acestui obiectiv, finanțarea centralei a avut în vedere și obținerea de certificate verzi pentru producerea de energie, dar că în urma unui ordin al ministrului Mediului, Cristiana Pașca Plamer, emis în luna august, se exclude lemnul de foc și deșeurile din silvicultură din categoria de biomasă, exceptând această categorie din cele ce beneficiază de certificate verzi, ceea ce a afectat financiar centrala de cogenerare a Bioenergy din Suceava care oferă cel mai mic preț din țară, de 116 lei/Gcal, la gardul centralei.
El a spus că scoaterea lemnului de foc din biomasă ar fi avut ca justificare impactul negativ asupra aprovizionării cu lemn de foc a populației din mediul rural, dar a menționat că centrala termică de cogenerare din Suceava folosește mai puțin de 2 la sută din lemnul de foc de pe piață, iar mare parte din biomasa folosită sunt deșeuri din silvicultură.
Directorul Bioenergy Suceava, Vasile Ilie, a adăugat că față de populația care folosește lemnul de foc la încălzire cu o eficiență de 20-25 la sută, centrala din Suceava are o eficiență de 86 la sută, iar Adrian Bodea s-a întrebat de ce sucevenii racordați la sistemul centralizat de termoficare nu au aceleași drepturi ca și populația care se încălzește cu lemn de foc.
Adrian Bodea a mai spus că societatea intenționează să importe biomasă din țări din apropiere, dar că nu înțelege de ce nu se acordă certificate verzi decât dacă această biomasă a fost prelucrată în România și s-a întrebat dacă Guvernul României protejează și persoanele care se încălzesc cu lemn din alte țări.
El a mai declarat că ordinul ministrului Mediului este țintit doar pe centrala de cogenerare din Suceava care este „un competitor mare pe piața biomasei”, dar a subliniat că Bioenergy va furniza căldură la prețul convenit în orice condiții.
Bodea a subliniat că nu este normal ca Bioenergy să furnizeze căldură din resurse proprii și că investiția trebuie să fie rentabilă și că trebuie returnat și creditul obținut de la bănci.
Avocatul grupului Adrem Invest, Adrian Ciurtin, a declarat că există posibilitatea ca firma să solicite în instanță anularea ordinului ministrului Mediului care este nelegal și abuziv întrucât restrânge efectele legislației în vigoare.
„Evaluăm căile de atac”, a spus Ciurtin care a arătat că ordinul ministrului a fost o schimbare legislativă ce nu a fost prevăzută de investitori.
„O afacere pornită pe anumite premise se lovește de cadrul legislativ”, a spus Ciurtin care a subliniat că ministrul Mediului redefinește ceea ce a definit legea prin biomasă.
Adrian Bodea a explicat că prin acest ordin sunt excluse din biomasă deșeurile din silvicultură fiind păstrate doar deșeurile din industria lemnului.
„Lovește doar în Bioenergy”, a spus Bodea care a adăugat că „tot trebuie să lovim într-o investiție”.
Centrala de cogenerare a Bioenergy, inaugurată în noiembrie 2013, livrează energie termică unui număr de circa 50.000 de suceveni din 18.000 de locuințe, reprezentând aproape jumătate din cele aproximativ 40.000 de locuințe din municipiul Suceava.
Potrivit lui Adrian Bodea, centrala furnizează anual 170.000 de gigacalorii în sistemul de termoficare, din care aproape 100.000 de gigacalorii ajung la beneficiari, restul fiind pierderi datorate sistemului de distribuție.
Președintele Adrem Invest a mai arătat că inclusiv prețul de 116 lei/Gcal nu a fost încă aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei pentru că prețul ar fi prea mic.
El a spus că, potrivit contractului cu municipiul Suceava, prețul de 116 lei/Gcal va trebui menținut încă cel puțin doi ani.
Bodea a subliniat că de la intrarea în funcțiune a centralei Bioenergy, efortul municipalității sucevene pentru a menține prețul gigacaloriei furnizat populației din Suceava la 187 de lei s-a înjumătățit.(Alin Dima)
Intră acum și în grupul de