Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a transmis medicilor de familie din judeţ adrese de informare despre modificările legislative privind încadrarea copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, precum şi despre cele privind orientarea şcolară şi profesională a copiilor cu cerințe educaționale speciale, la care s-a ataşat şi modelul noilor fişe sintetice pe care aceştia le vor elibera solicitanţilor în vederea întocmirii dosarelor.
Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, că au fost publicate în Monitorul Oficial noile reglementări legislative privind încadrarea copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap, una dintre prevederi referindu-se la faptul că toate documentele medicale necesare întocmirii dosarelor pentru aceşti copii sunt gratuite.
Zorescu a spus că DSP Suceava a transmis tuturor medicilor de familie din judeţ adrese de informare despre modificările legislative apărute în acest domeniu, dar şi modelul noilor fişe sintetice pe care aceştia le vor elibera solicitanţilor.
Ea a spus că în cursul zilei de marţi va fi organizată o şedinţă comună cu reprezentanţii desemnaţi ai Colegiului Medicilor Suceava, ai Asociaţiei Medicilor de Familie din judeţul Suceava, dar şi ai CAS Suceava pentru a fi stabilită lista unităţilor abilitate să elibereze certificatul medical tip A5, iar această listă va fi publicată pe site-ul DSP Suceava.
“Eliberarea documentelor medicale pentru copiii cu dizabilităţi în vederea încadrării în grad de handicap este gratuită potrivit actualelor reglementări legislative”, a mai spus Zorescu.
Reamintim că Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a informat printr-un comunicat de presă, în a doua decadă a lunii decembrie, că Ordinul nr. 1306/1883/2015 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilități în grad de handicap și a modalităților de aplicare a acestora a fost publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 994, în data de 9 decembrie 2016.
“Având în vedere că s-au modificat criteriile și metodologia pentru evaluarea și încadrarea copiilor cu dizabilități într-un grad de handicap, dorim să aducem la cunoștința familiilor care au copii cu dizabilități, faptul că odată cu aceste reglementări legislative s-au modificat și formularele necesare întocmirii dosarului în vederea încadrării copiilor cu dizabilități într-un grad de handicap”, se preciza în comunicatul de presă al DGASPC Suceava.
Sursa citată mai preciza că noile formulare, postate pe site-ul DGASPC-Suceava, se pot prelua de la sediul instituţiei și au fost transmise primăriilor de domiciliu.
“Pentru cazurile copiilor cu dizabilități care se vor prezenta la reevaluare în cursul lunii ianuarie (cărora li s-a făcut informare scrisă prin poștă) sau urmează să se prezinte pentru evaluare în vederea încadrării în grad de handicap, la Serviciul de evaluare complexă a copilului cu dizabilități și au completată deja documentația, reprezentanții legali sunt rugați să completeze dosarul cu noile formulare”, se menţiona în documentul respectiv.
Astfel, formularele care au suferit modificări sunt: Fișa de evaluare psihologică, Fișa medicală sintetică, Fișa psihopedagogică (înlocuind traseul educațional), Planul de servicii, Ancheta socială și anexa anchetei sociale – Factori de mediu (document nou introdus). Formularul valabil rămâne certificatul medical tip A5.
Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că în anul 2016 s-au aflat în evidenţe aproximativ 2400 de copii cu dizabilităţi încadraţi în grad de handicap.
De precizat este că Ordinul privind aprobarea Metodologiei pentru evaluarea și intervenția integrată în vederea încadrării copiilor cu dizabilități în grad de handicap, a orientării școlare și profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum și în vederea abilitării și reabilitării copiilor cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale prevede că evaluarea medicală presupune “examinarea clinică și efectuarea unor investigații de laborator și paraclinice, în vederea stabilirii unui diagnostic complet – starea de sănătate sau de boală și, după caz, complicațiile bolii – care va conduce, alături de rezultatele evaluării psihologice atunci când este cazul, la determinarea tipului de deficiență/afectare funcțională”, iar evaluarea medicală se realizează de către medicul de familie și de către medicii de specialitate:
Astfel, potrivit acestui ordin, fişa medicală sintetică de eliberează gratuit de către medicul de familie în urma bilanţului anual de sănătate, respectiv de către medicul curant, şi are valabilitate de un an, iar certificatul medical tip A5 este eliberat doar de unităţile abilitate de DSP Suceava, eliberarea acestui document medical fiind gratuită pentru copiii cu dizabilităţi.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de