Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava derulează pe parcursul lunii februarie o campanie de informare a populaţiei cu privire la posibilitatea prevenirii unor tipuri de cancer prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin efectuarea controalelor medicale periodice în vederea depistării precoce a acestor boli.
Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că autorităţile sanitare, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publică, derulează în cursul lunii februarie 2017 campania de informare, educare şi comunicare cu tema : “Februarie 2017- Luna Națională de Prevenire a Cancerului”, în contextul în care, anual, în data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului.
Zorescu a spus că printre activităţile campaniei derulate în judeţul Suceava se numără distribuirea stradală cu ajutorul elevilor de la Colegiul Tehnic Alimentar Suceava, de la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava şi de la Colegiul Tehnic Rădăuţi a unor pliante care conţin informaţii privind posibilitatea prevenirii unor tipuri de cancer prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin practicarea sportului şi renunţarea la fumat, dar şi prin efectuarea controalelor medicale periodice în vederea depistării precoce a acestor boli, în stadii tratabile.
Ea a precizat că în cadrul campaniei mai sunt prevăzute şi discuţii interactive şi acţiuni de informare a populaţiei din mediul rural prin distribuirea de materiale informative, în colaborare cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari.
La sfârşitul anului 2016, în judeţul Suceava se aflau în evidenţe 10 500 de persoane diagnosticate cu cancer
Medicul sucevean a arătat că, la sfârşitul anului 2016, în judeţul Suceava se aflau în evidenţe 10 500 de persoane diagnosticate cu cancer.
Zorescu a menţionat că în cursul anului trecut au fost raportate 216 cazuri noi de cancer bronho-pulmonar, iar la sfârşitul anului 2016 erau în evidenţă 500 de astfel de cazuri, alte 171 de cazuri noi de cancer colorectal au fost raportate în 2016, la sfârşitul anului trecut fiind rămase în evidenţă 935 de astfel de cazuri.
Ea a spus că în cursul anului 2016 au mai fost depistate 153 de noi cazuri de cancer de sân şi 127 de cazuri de cancer de prostată, iar la sfârşitul anului trecut se aflau în evidenţă 1417 persoane diagnosticate cu cancer de sân şi 989 de persoane diagnosticate cu cancer de prostată.
Autorităţile sanitare sucevene consideră că în judeţul Suceava este nevoie de mai multe unităţi de îngrijiri paliative
Directorul adjunct al DSP Suceava a subliniat că scopul campaniei derulate în luna februarie are ca scop reducerea numărului de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la această maladie.
Medicul sucevean a spus că autorităţile sanitare sucevene atrag atenţia decidenţilor asupra necesităţii înfiinţării mai multor unităţi de îngrijiri paliative unde pacienţii diagnosticaţi cu această boală să poată beneficia de cele mai bune îngrijiri din partea personalului medical specializat.
Zorescu a spus că, din păcate, domeniul îngrijirilor paliative se confruntă cu un deficit de personal, în special, de medici care au competenţe în îngrijiri paliative.
Directorul adjunct al DSP Suceava a mai spus că în judeţul Suceava există trei unităţi spitaliceşti care au compartimente de îngrijiri paliative, respectiv Spitalul municipal Fălticeni- în secţia exterioară Vadu Moldovei – 10 paturi, Spitalul municipal Câmpulung Moldovenesc- 12 paturi şi Spitalul de Boli Cronice Siret- 16 paturi, precum şi două centre private de îngrijiri paliative, unul la Ilişeşti cu o capacitate de 44 de paturi şi altul la Suceviţa cu 48 de paturi. (Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de