Intră acum și în grupul de
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că unitatea spitalicească parcurge toate etapele pentru recuperarea debitelor reprezentând costurile de spitalizare aferente tratării cazurilor de vătămări corporale rezultate în urma unor agresiuni sau accidente rutiere, în cursul anului 2016 înregistrându-se 548 de astfel de cazuri.
Rîmbu a spus că în cursul anului 2016 SJU Suceava a cheltuit suma de 1. 524.787 de lei, sumă ce reprezintă cheltuielile de spitalizare pentru cazurile de vătămare corporală, respectiv costurile pentru hrană, cazare, medicaţie, intervenţii chirurgicale, investigaţii imagistice şi de laborator, proteze, etc. reuşind să încaseze 915. 012 de lei şi mai are de recuperat debite însumate la peste 600 000 de lei.
El a mai spus că SJU Suceava, în calitate de prestator de servicii medicale spitaliceşti, se constituie parte civilă, în termen de trei luni de la data producerii prejudiciului, în toate dosarele penale de vătămare corporală pentru recuperarea acestor sume cheltuite pentru tratarea pacienţilor care au fost victime ale agresiunilor sau accidentelor rutiere.
Rîmbu a arătat că procedura de recuperare a acestor debite este “destul de greoaie” arătând că sunt situaţii în care spitalul cheltuie bani şi cu plata executării silite, în unele cazuri nevându-se ce se executa silit, întrucât nu există “bunuri executabile”.
Managerul SJU Suceava a precizat că la aceste cheltuieli înregistrate în anul 2016 pentru care s-au iniţiat proceduri de recuperare, se adaugă şi altele înregistrate în anii anteriori, pentru care se aşteaptă decizii ale instanţelor judecătoreşti.
De precizat este că articolul 313(1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii a fost modificat prin Legea 132/2014.
Astfel, conform aliniatului 1 al articolului 313, “persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată”.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de