Intră acum și în grupul de
Preşedintele de onoare al manifestării “Zilele Medicale ale Sucevei”, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, de la Catedra de Medicină legală din cadrul UMF Iaşi, a vorbit participanţilor la deschiderea manifestărilor despre importanţa relaţiei medic-pacient arătând că în acest secol al „secularizării extreme” se încearcă cu bunăştiinţă desacralizarea relaţiei medic-pacient, inclusiv prin manipulări semantice sau legislative.
“Vedeţi, nu mai vorbim de medic şi pacient, vorbim de furnizori de servicii medicale şi de consumatori de servicii medicale, ca şi cum acel om, care se află în nevoie, ar dori să consume. Mai mult, inducem această idee şi îl dirijăm pe pacient că trebuie să se îndoape numai cu medicamente, că medicamentele fac minuni. Nu este adevărat. Orice, şi apa este toxică dacă nu este utilizată cum trebuie”, a precizat Astărăstoae.
El a mai spus că, în prezent, se discută şi despre relaţii contractuale, despre idolatrizarea standardizării medicinei prin protocoale şi ghiduri de proceduri.
Profesorul universitar ieşean a menţionat că în cadrul unei manifestări la care a participat în urmă cu câteva zile, Vasile Dîncu a prezentat rezultatul unui sondaj de opinie realizat la nivel naţional privind modul în care este perceput medicul din România de către populaţie.
“O să rămâneţi surprinşi între ceea ce vedeţi pe sticla televizorului, ceea ce vedeţi că este în ziare şi realitatea. Medicul român care lucrează în România se găseşte în percepţia publică pe locul III, după Biserică şi Armată”, a spus Astărăstoae adăugând că medicul român, care este atât de blamat de unii, are în rândul populaţiei o percepţie pozitivă.
El a arătat că, potrivit aceluiaşi sondaj, doar 2 la sută dintre respondenţi au spus că se simt jenaţi şi că au fost condiţionaţi să dea plăţi informale.
Profesorul universitar Vasile Astărăstoae a mai prezentat pe scurt şi rezultatele unui studiu realizat de o doctorandă ieşeană, în cadrul unei lucrări de doctorat, care arată că un medic român rezistă în medie 45 de secunde fără să-şi întrerupă pacientul din vorbit, în timp ce un medic american rezistă 18 secunde, un medic din Marea Britanie rezistă 21 de secunde, iar un medic din Israel rezistă 12 secunde.
El a subliniat că România stă cel mai bine la acest capitol dintre toate ţările în care s-au făcut astfel de studii.
“ La o medie de 45 de secunde, în momentul în care ai astfel de atribuţii, dintre care multe sunt funcţionăreşti, putem spune că medicina românească şi-a păstrat acest caracter de empatie faţă de pacienţi. Pacientul nu este un obiect, ci un om în suferinţă”, a mai spus profesorul ieşean.(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de