Intră acum și în grupul de
Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof.univ.dr. ing. Valentin Popa, a declarat că Universitatea suceveană a propus un nou procesor, dar ideea ar putea fi preluată de o companie în condițiile în care universitatea suceveană nu reușește să obțină finanțare europeană pentru transfer de tehnologie.
Rectorul USV a spus la Bucovina TV că rectorii din România protestează cum față de ghidurile solicitantului elaborate de guvernanți pentru că „sunt dincolo de orice limită a bunului simț”.
„Mizam că banii europeni vor fi folosiți pentru un centru de transfer tehnologic. Trebuie să fie o sursă și o destinație când faci transfer. La unul dintre capete, în 90 la sută din cazuri sunt ori o universitate ori un institut de cercetare că de unde să faci transferul? În celălalt capăt sunt întreprinderi. Ce face centrul de transfer? Îți preia know-how, brevete, ce ai ca proprietate intelectuală într-o universitate sau într-un institut de cercetare, adică rodul acelor articole făcute de-a lungul vieții, ideilor pe care le-ai brevetat și încearcă să le materializeze într-o producție de serie 0, sau un prototip care să fie clar aplicabil în producție. Pentru asta trebuie bani, pentru infrastructură, pentru o clădire, pentru o echipă de cercetători care sunt pe cercetare aplicată, deci au o idee și o fac și să poată să fie produsă de serie”, a explicat Valentin Popa.
Rectorul USV a menționat că pentru aceasta există bani europeni și că este identificată și ca o mare problemă a României că nu se reușește transferul de know-how din locurile unde se produc, unde este inteligență, către piață.
„Noi o facem numai către revistele americane și beneficiarii sunt marile companii care citesc articolele noastre. Nu vă vine a crede, dar de la Suceava s-a propus și un procesor nou și care să fie luată frumos toată ideea și dusă de către o companie pentru că nu găsim un milion de lei ca să facem un procesor nou. E vorba de un procesor nou. Nu vorbim vorbe”, a spus Valentin Popa.
El și-a exprimat nemulțumirea că cei care lucrează la ghidurile solicitantului pentru accesarea de fonduri europene le gândesc astfel încât să nu fie atrase fonduri europene pentru transferul tehnologic.
„După ce am făcut întâlniri s-au gândit să pună, în primă instanță, contribuția proprie a universităților de 30 la sută. Am spus că este o aberație pentru că și 2 la sută și este mult. După îndelungi meditări și după ce au ascultat toate argumentele noastre au hotărât: minim 50 la sută contribuția universităților”, a spus Valentin Popa.
El a arătat că este un ghid care e gândit astfel încât să nu existe aplicanți, care să arate că nu există interes.
Rectorul USV s-a întrebat dacă nu cumva acest ghid al solicitantului nu este făcut cu dedicație transnaționalelor care își vor muta capetele, două subsidiare, una de cercetare și una de producție și își vor lua 50 la sută bani europeni.
Valentin Popa a spus că există o rezoluție a Consiliului Național al Rectorilor și că sunt mai multe ONG-uri care sprijină universitățile astfel încât contribuția universităților să fie de 2 la sută.
„Aveam mari speranțe în fondurile europene pentru că în campusul II urma să fie un centru de transfer tehnologic, cu incubator de afaceri unde ne gândeam că 30-40 de studenți să facă 30-40 de firme și să fie susținuți la început și care să înceapă să aibă angajați 5-6 fiecare și faceam o altă clădire”, a spus Popa.
El a subliniat că, deocamdată, universitatea se luptă cu cei „care nu doresc să facem absorbție de fonduri europene, nu doresc să rezolve problemele României”.
Intră acum și în grupul de