Intră acum și în grupul de
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina că în stocul instituţiei au intrat, recent, 7340 de doze de vaccin împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei.
Zorescu a spus că această cantitate asigură necesarul de vaccin până la sfârşitul acestui an.
“Recomandăm părinţilor să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei, pentru că este o cale de prevenire a îmbolnăvirilor. Efectele creşterii gradului de acoperire vaccinală se observă deja la nivelul judeţului Suceava, nefiind înregistrate cazuri noi de rujeolă ”, a subliniat Zorescu adăugând că singurele două cazuri de rujeolă din judeţ din acest an au fost diagnosticate la începutul lunii iunie.
Medicul sucevean a precizat că DSP Suceava face o supraveghere activă pe întreg teritoriul judeţului pentru a surprinde apariţia eventualelor cazuri de rujeolă în vederea luării din timp a măsurilor epidemice care se impun.
Ea a mai spus că şi stocul de vaccin hexavalent este suficient, însă lipsesc două tipuri de vaccin, respectiv vaccinul tetraxim, care se administrează copiilor la vârsta de 6 ani pentru imunizarea împotriva difteriei, tenatosului, tusei convulsive şi poliomielitei, precum şi bivaccinul antidifterie şi antitetanos, ce se administrează la vârsta de 14 ani.
“DSP Suceava a solicitat suplimentarea fondurilor pentru buna derulare în judeţul Suceava a programului naţional de imunizări, în condiţiile în care, de la 1 aprilie 2017, plata unei imunizări a crescut la 25 de lei, bugetul alocat iniţial pentru acest program fiind insuficient”, a explicat Zorescu.
Medicul sucevean a precizat că că bugetul iniţial pentru programul naţional de imunizări alocat în 2017 a fost de aproximativ 495 000 de lei, iar solicitarea DSP Suceava de suplimentare a fondurilor este de 700 000 de lei.
Zorescu a menţionat că DSP Suceava a solicitat şi suplimentarea fondurilor pentru alte programe naţionale, precum cel de control al Tuberculozei sau cel de prevenire şi control al infecţiei HIV-SIDA, dar şi pentru programul naţional de transplant organe sau ţesuturi sau pentru componenta de achiziţie de lapte praf din cadrul Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului, în vederea acordării gratuite de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de