USV desfășoară proiectul cultural „Coregrafii sociale: conectivitate relațională în plan personal și social prin dansuri africane”


Intră acum și în grupul de

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava  desfășoară, în perioada iulie-septembrie 2017, un proiect cultural intitulat „Coregrafii sociale: conectivitate relațională în plan personal și social prin dansuri africane”. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în proporție de 90 la sută și de USV, în proporție de 10 la sută, fiind realizat în colaborare cu Centrul Național al Dansului București.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanții USV, proiectul este coordonat de Dr. Tudor Bălinișteanu, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării.

Astfel, „Coregrafii sociale: conectivitate relațională în plan personal și social prin dansuri africane” explorează întrepătrunderea dintre viața socială, arta dansului, și spiritualitate în dansurile contemporane africane, prin crearea unui spectacol de dans interpretat de nouă artiști (trei din Columbia, trei din România și câte unul din Egipt și Elveția, urmând ca al nouălea sa fie selectat ulterior) sub îndrumarea a doi specialiști din Axis Syllabus, Natalie Cohen (SUA) și Emma Damarise Ste. Marie (Canada), în colaborare cu coregrafa Carmen Coțofană de la CNDB.

„Proiectul urmărește, de asemenea, crearea unei baze pentru proiecte ulterioare comune, având ca parteneri Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul Național al Dansului București și comunitatea internațională Axis Syllabus. Spectacolul rezultat în urma activităților desfășurate în cadrul proiectului va fi prezentat de trei ori în Suceava și o dată în București, la sfârsitul lunii septembrie 2017”, a precizat sursa citată.

Totodată, prin acest spectacol organizatorii își propun să ofere publicului o modalitate de a ințelege felul în care dansurile africane generează un spațiu favorabil manifestării creative a expresiei psihologice individuale și, în același timp, un spațiu favorabil dezvoltării solidarității sociale care, la rândul ei, contribuie la starea de bine individuală și socială.

„Activitățile proiectului vor promova ideea că sentimentele de participare la o experiență estetică comună, de apartenență la un spațiu estetic comun, și de plăcere estetică, induse prin dansurile africane, contribuie la dezvoltarea unei experiențe psihologice și somatice care să inducă starea de bine socială și individuală, atât a dansatorilor, cât și a spectatorilor”, se mai arată în comunicatul transmis.


Intră acum și în grupul de