Șapte licee sucevene primesc finanțare pentru reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la bacalaureat


Intră acum și în grupul de

Şapte licee sucevene se află în lista unităţilor beneficiare de granturi în Runda I a Schemei de Granturi pentru Licee din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), iar proiectele propuse de licee vor fi derulate pe parcursul a patru ani.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale se precizează că au fost semnate 271 de acorduri de granturi în prima rundă a Schemei de Granturi pentru Licee finanțate prin Proiectul privind învățămantul secundar/ROSE .

“Cele 271 de licee beneficiare vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat. În funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000 Euro și 152.500 Euro. Finanțarea totală pentru Runda 1 de granturi a Schemei de Granturi pentru Licee este de 18.350.303 Euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă”, se arată în comunicatul MEN.

Sursa citată menţionează că în cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute trei categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijinactivități extracurriculare și activități de renovare și dotare, respectiv mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, precum şi achiziții de bunuri în scop educațional.

“În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare, etc”, precizează MEN.

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.

Astfel, în lista liceelor beneficiare de granturi în Runda I a Schemei de Granturi pentru Licee din Proiectul privind Învățământul Secundar (ROSE), publicată de MEN,  se numără şapte unităţi liceale din judeţul Suceava: Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu” Dumbrăveni cu proiectul “Eu pot (profesorul), Eu vreau (elevul), Noi reuşim(elevul și profesorul)! (EEN)”, Liceul Tehnologic nr.1 Câmpulung Moldovenesc cu proiectul “Să pot eu reuşi”-SPER, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea cu proiectul “ Educația, cartea mea de vizită”, Liceul Tehnologic “Oltea Doamna” Dolhasca- proiectul “Randamentul şcolar prin oportunităţi egale la educaţie” , Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu”Fălticeni cu proiectul “Succesul sunt eu” , Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni cu proiectul “Șanse egale pentru dezvoltarea personală şi profesională” şi Liceul Tehnologic “Vasile Cocea” Moldoviţa cu proiectul “Strategie Unitară de Creștere a Competențelor Elevilor de la Sat” (S.U.C.C.E.S.).

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de