Intră acum și în grupul de
Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, consideră că anul 2018, când se sărbătorește Centenarul Unirii, trebuie realizate în județ mai multe proiecte care să dăinuiască, dar crede că se vor realiza doar ceea ce își propune Consiliul Județean Suceava, în timp ce în rest vor fi parade militare și concursuri școlare.
„Președintele Consiliului Județean Suceava își dorește foarte multe proiecte destul de ambițioase. Nu știu cât se va finanța din ele. Există posibilitatea pentru că se vorbește de niște bani importanți pentru centenar”, a spus Ursu în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV.
El a arătat că este vorba, în primul rând, de câteva proiecte de infrastructură rutieră, fiind incluse drumuri județene importante care sunt finanțate de CJ Suceava, în timp ce de la Guvern ar trebui măcar începută modernizarea drumului european E 85 și că poate se va finaliza șoseaua de centură a Sucevei.
„Ne place sau nu de place, la 1918, Bucovina a fost singura provincie care s-a unit necondiționat cu România. Celelalte două provincii au pus condiții. Și Basarabia a pus condiții și Transilvania a pus condiții”, a spus Ursu.
El a arătat că Consiliul Județean Suceava dorește să realizeze Sala Unirii în curtea interioară a Palatului Administrativ și crede că aceasta se va realiza.
Ursu a amintit că și în anul 2004, când s-a marcat împlinirea a 500 de ani de la moartea domnitorului Ștefan cel Mare, Consiliul Județean Suceava a realizat mai multe obiective.
„Ca și în 2004, Consiliul Județean s-a chinuit și a făcut câteva lucruri(…) Ceea ce s-a întâmplat în 2004, se va face și acum. Noi, județul Suceava, vom face câte ceva, mai mare sau mai mic, care o să rămână”, a spus Ursu.
El a explicat că se va realiza o expoziție importantă, un film documentar privind Unirea Bucovinei cu România, se va reabilita statuia lui Ștefan cel Mare de la Cetatea de Scaun și se va realiza și un monument al Unirii.
„Avem o datorie morală. În 1924 în 24 noiembrie, la Cernăuți, Regele Ferdinand și Regina Maria au dezvelit Monumentul Unirii, monument care nu mai există”, a spus Ursu care a adăugat că respectivul monument a fost aruncat în aer de ruși.
Acum nu se mai poate realiza acest monument la Cernăuți, dar se poate la Suceava și a menționat că artiștii sunt dispuși să doneze orașului un monument, care trebuie să fie pus în operă.
Potrivit lui Ursu există deja o propunere a lui Mircea Dăneasa și o alta a lui Ionel Crâșmari, aflat acum la Londra.
„Dacă s-ar face ar fi interesant. Eu m-am angajat să găsesc o lucrare care să fie donată orașului”, a spus Ursu.
El a mai spus că se vor face și alte lucruri, respectiv se va bate medalie și vor apărea mai multe cărți.
„În rest, petiții, proclamații, concursuri școlare și parade militare”, a spus Emil Ursu.(N.B.)
Intră acum și în grupul de