Intră acum și în grupul de
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a participat, joi, la Suceava, la o acțiune de informare a românilor privind riscurile care există în statele în care lucrează și a subliniat că autoritățile sucevene acordă o atenție specială sucevenilor din diaspora.
În cadrul unei conferințe de presă, Păstârnac a prezentat proiectul pilot ”Informare acasă! Siguranță în lume!”, o campanie derulată în premieră de patru ministere din Guvern, respectiv Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ministerul Justiției, MAE și MAI.
„Suntem o echipă care în fiecare zi ne propunem să răspundem problemelor românilor aflați în străinătate legate de munca legală și cele de trafic de forță de muncă și de trafic de persoane”, a spus ministrul într-o conferință de presă.
Ea a adăugat că reprezentanții guvernamentali implicați în proiect încearcă să prezinte inclusiv operațiunile care se desfășoară împreună cu autoritatea locală din state unde românii sunt în număr mare, inclusiv operațiunea Freedom care se desfășoară în Sicilia.
Păstârnac a menționat că un alt subiect important este capitolul revenirii acasă, al reinserției sociale și pe piața muncii al românilor care acum lucrează în străinătate.
„Peste jumătate dintre concetățenii noștri care sunt întrebați dacă își pun problema revenirii acasă iau în considerare în mod foarte serios, chiar dacă nu chiar pe termen imediat, să se întoarcă, să se reintegreze și să aducă ceva din experiența lor în România”, a spus ministrul.
Ea a mai arătat că în cadrul proiectului se discută situația minorilor, atât cei din străinătate, unde familia se confruntă cu altă legislație, sau un alt model al relațiilor de familie, dar și o dezbatre privind modul în care se acordă asistență la nivel local pentru copiii rămași acasă.
„La Suceava autoritățile acordă o atenție specială cetățenilor din județ care sunt plecați în afara granițelor și considerăm că toate ministerele aflate aici vom avea foarte mult de învățat din experiența de aici”, a spus Păstârnac.
Ministrul a subliniat că pe teritoriul unui stat străin, misiunea diplomatică rămâne prima ușă care o deschideți pentru a primi ajutor.
Ea a mai anunțat că pentru românii aflați în străinătate va fi pusă la dispoziție o linie telefonică de tip tel-verde.
De menționat este că la întâlnirea organizată la Muzeul Bucovinei în cadrul Lunii Diasporei, președintele CJ Suceava Gheorghe Flutur, inițiatorul acestei acțiuni de sprijin a diasporei, nu a fost în prezidiu în care s-au aflat doar reprezentanții guvernamentali, acesta luând loc în sală.
La această acțiune au fost prezenți, pe lângă reprezentanți ai autorităților locale și parlamentarii PSD de Suceava, senatorul Virginel Iordache și deputații Emanuel Havrici și Alexandru Rădulescu.
Intră acum și în grupul de