Intră acum și în grupul de
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat, luni, la Iași contractul de finanțare ce vizează cea mai mare investiție privind modernizarea infrastructurii rutiere din județele Iași și Suceava “Axa rutieră strategică 1 Iași – Suceava”, finanțat în actuala perioadă de programare, prin Programul Operațional Regional (POR).
Acesta este cel mai vast plan de infrastructură rutieră al Consililor Județene Iași și Suceava finanțat din fonduri nerambursabile pe actuala perioadă de programare pentru care se alocă aproape 73 de milioane de euro, din care 58 de milioane de euro fonduri europene și aproximativ 9 milioane de euro de la bugetul de stat.
Suma pe care trebuie să o asigure solicitanții este de 6 milioane de euro (reprezentând 2% din valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile).
Proiectul prevede reabilitarea a aproape 170 km de drum de pe teritoriul celor două județe, iar după finalizarea investiției, 22 de comune și orașe din judetele Iași și Suceava vor fi conectate la rețeaua trans-europeană de transport (TEN-T).
În județul Suceava, axa rutieră va traversa comunele Ipotești, Bosanci, Udești, Stroiești, Dărmănești, Todirești, Moara și Șcheia, orașele Dolhasca și Liteni, dar și municipiul Suceava în timp ce comunele ieșene care vor beneficia de noul proiect sunt: Rediu, Movileni, Gropnița, Coarnele Căprei, Cotnari, Focuri, Belcești, Ceplenița, Scobinți, Lespezi și Sirețel.
Concret, 788.547 locuitori vor beneficia, indirect, la final de proiect, de drumuri reabilitate prin acest proiect finanțat din fonduri europene.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că acum s-a intrat „în linie dreaptă” cu acest proiect de modernizare a drumului ce leagă Suceava de Iași prin Liteni și Dolhasca, dar prin care se reabilitează drumuri foarte circulate care trec prin Ipotești, Bosanci, Udești, Liteni Dolhasca, Moara, Stroiești, Todirești sau Dărmănești.
„E primul proiect semnat în acest nou ciclu de finanțare”, a spus Flutur.
El a subliniat că s-a muncit foarte mult pentru că fiind primul proiect depus au fost și greutăți în ceea ce privește proiectarea.
„Fiind primul proiect am avut și primele greutăți, cu Apele Române, cu Căile Ferate Române” a spus Flutur făcând referire la unele neclarități privind regimul proprietăților pe traseul acestui drum județean.
El a mai spus că acum se intră pe procedură de realizare de proiect tehnic și de organizarea licitației pentru ca anul viitor să se înceapă lucrările de execuție.
„Anul viitor, din fonduri europene și guvernamentale nouă drumuri județene de circa 150 de kilometri vor fi modernizate și în felul acesta răspundem Master Planului de Transporturi cu o rețea importantă de drumuri județene modernizate în mandatul meu”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava.
El a menționat că județul Suceava este partener cu județul Iași în acest proiect, acest drum legând două importante capitale de județ fosta capitală a Moldovei, Suceava, de actuala capitală a Moldovei, Iași.
”Drumul poate deveni și un traseu turistic important spre mănăstirile din Bucovina”, a spus Flutur.
La semnarea contractului, din partea CJ Suceava a participat vicepreședintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc, președintele Gheorghe Flutur fiind în drum spre Formului Economic de la Krynica din Polonia.
Ministrul Fondurilor Europene a spus că acest drum va schimba viața a zeci de mii de locuitori ai zonei.
„Mă aflu astăzi la Iași pentru a finaliza semnarea celui mai relevant proiect de infrastructură rutieră, care va schimba viața a zeci de mii de oameni din această minunată regiune a țării. Dar am ales să fiu prezentă în Moldova în mod special pentru a transmite un mesaj de încurajare autorităților locale să acceseze bani europeni. Avem la dispoziție 23 miliarde euro până în 2023 pentru a dezvolta România și contăm pe dumneavoastră să îi cheltuiți, să propuneți proiecte pe care să le putem finanța”, a afirmat Rovana Plumb.
Intră acum și în grupul de