Intră acum și în grupul de
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, bioinginer Dragoş Vicoveanu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că trei electroencefalografe performante, în valoare de peste 550 000 de lei, au fost achiziţionate şi puse în funcţiune în Compartimentul de Neurologie Pediatrică fiind folosite pentru monitorizarea pe termen lung a pacienţilor în vederea evaluării prechirurgicale.
El a spus că echipamentele au fost instalate în două saloane ale Compartimentului de Neurologie Pediatrică, unul dintre electroencefalografe, care are 42 de canale, este mobil şi poate fi folosit atât în Unitatea de Primiri Urgenţe, cât şi în Secţia ATI, iar celelalte două dispozitive au câte 64 de canale.
Vicoveanu a mai spus că la nivelul compartimentului a mai fost instalat un server care va stoca toate semnalele electrice captate de la pacienţi, astfel încât să existe posibilitatea revederii traseelor encefalografice pentru studii ulterioare, cu scopul de a monitoriza pe termen lung pacienţii în vederea evaluării prechirurgicale a acestora.
“Monitorizarea conţine atât partea de înregistrare a semnalelor bioelectrice, cât şi o parte de monitorizare video, cu o cameră video instalată, astfel încât să surprindem pacientul în toate fazele de investigaţie. Din punct de vedere tehnic, cele două encefalografe cu 64 de canale cu posibilitatea de a transmite mai ales semnalele către staţia de achiziţie, care este un lucru nou, un echipament similar se află la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Totodată, printr-o conexiune între cele două echipamente se poate realiza un echipament care poate achiziţiona pentru o investigaţie 128 de canale, ceea ce înseamnă o performanţă mult mai mare”, a explicat bioinginerul Dragoş Vicoveanu.
Referindu-se la achiziţia echipamentului neurochirurgical, Vicoveanu a menţionat că au fost derulate deja primele discuţii cu producătorii de echipamente de neuronavigaţie şi se aşteaptă confirmarea rezervării unui echipament de la o companie americană, astfel încât în cursul lunii octombrie să poată fi programat primul pacient pentru operaţia de rezecţie a focarului epileptogen.
El a subliniat că pentru a realiza un acces cât mai uşor al pacienţilor şi aparţinătorilor la informaţiile cu privire la tehnicile şi procedurile care se desfăşoară în cadrul acestui centru va fi creat un web-site care să fie ataşat site-ului spitalului.
La rândul său, coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din cadrul SJU Suceava, medicul specialist în neurologie pediatrică şi epileptologie Ana Miron, doctor în ştiinţe medicale, a declarat că, în prezent, peste 160 de pacienţi se află pe lista de aşteptare şi vor fi rechemaţi activ, telefonic, pentru a fi invitaţi să beneficieze de monitorizarea de durată, în vederea stabilirii eligibilităţii pentru chirurgia epilepsiei.
Ea a spus că rezultatele colaborării cu Clinica Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum din Germania au fost prezentate la Congresul Internaţional de Epilepsie din Barcelona adăugând că pacienţii care vor fi monitorizaţi în cadrul Centrului de Epilepsie din cadrul SJU Suceava vor beneficia şi de a doua opinie, vor putea să fie reevaluaţi de specialiştii clinicii amintite.
Miron a precizat că deja Centrul de Epilepsie din SJU Suceava şi-a început activitatea, în prezent aflându-se în monitorizare de lungă durată primul pacient.
Ea a arătat că echipamente similare care permit monitorizarea pacienţilor în vederea stabilirii eligibilităţii pentru chirurgia epilepsiei se mai află doar la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, unitate spitalicească cu care centrul din cadrul SJU Suceava doreşte să iniţieze o colaborare.
Medicul epileptolog Ana Miron a subliniat că atât copiii, cât şi adulţii din regiune vor avea prioritate şi vor putea beneficia de acest tip de monitorizare.
“Prioritari sunt pacienţii din zona Sucevei. În acest moment, există o bază de date ce cuprinde 164 de pacienţi, care au fost încadraţi şi investigaţi pe parcursul acestui an, şi urmează deja să fie invitaţi pentru o monitorizare de lungă durată şi selectarea lor pentru a putea trece la a doua etapă, cea de intervenţie chirurgicală. Achiziţia acestui echipament a fost prima etapă a proiectului de dezvoltare a Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic, în a doua etapă urmează să fie achiziţionat echipamentul neurochirurgical, de neuronavigaţie”, a spus Ana Miron.
Ea a precizat că sunt déjà selectaţi candidaţi pentru chirurgia epilepsiei, respectiv cinci pacienţi, care vor beneficia primii de monitorizare electroencefalografică, iar la sfârşitul investigării va fi decisă “tactica” neurochirugicală pentru rezecţia focarului epileptogen.
“În acest scop, va fi invitată la Suceava echipa de neuroepileptologie de la clinica din Germania pentru a ne ajuta şi a ne susţine în primul pas de efectuare a unei intervenţii în domeniul chirurgiei epilepsiei, aici, la Suceava”, a menţionat Miron.
Referindu-se la avantajele monitorizării de lungă durată cu ajutorul noilor echipamente, medicul epileptolog a explicat că evaluarea care se face în SJU Suceava este de înaltă performanţă şi oferă posibilitatea delimitării cu acurateţe a focarului epileptogen.
Ea a spus că electroencefalografele din dotare, care au 42 şi 64 de canale, permit poziţionarea multiplilor electrozi pe suprafaţa scalpului şi astfel devine mai sigură şi mai facilă depistarea focarului epileptogen.
„Un alt avantaj îl reprezintă monitorizarea în condiţii de spital, deoarece avem şi secţie ATI şi putem să monitorizăm pacienţii cu crize epileptice active şi acesta este şi scopul ca noi să surprindem cât mai multe crize epileptice pe traseu, pentru a putea defini clar care este focarul epileptogen şi de unde vine criza”, a mai spus Miron adăugând că, din experienţa sa, toate aceste aspecte nu pot fi monitorizate în condiţii de ambulator, pe un traseu de 30 de minute.
Medicul epileptolog a arătat că, potrivit protocolului, pacientului pentru care este efectuată monitorizarea de lungă durată i se reduce treptat şi controlat medicaţia antiepileptică şi este supravegheat continuu de personalul medical, iar în cazul unei crize epileptice se poate interveni imedia.
Ea a mai spus că un pacient poate fi monitorizat chiar şi două săptămâni, însă perioada de monitorizare depinde de numărul crizelor epileptice captate şi de posibilitatea de depistare a focarului epileptogen.
Miron a precizat că într-o a treia etapă a proiectului de dezvoltare a Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic de la Suceava va fi posibilă depistarea şi delimitarea focarului epileptogen printr-o procedură a implantului de electrozi pentru monitorizare electroencefalografică invazivă.
Coordonatorului Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic a apreciat sprijinul conducerii SJU Suceava pentru realizarea acestui proiect ambiţios arătând că s-au făcut paşi importanţi, într-un interval de timp restrâns, de mai puţin de un an, pentru dotarea cu echipamentele necesare desfăşurării activităţii acestui centru.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de