Intră acum și în grupul de
Lucrările la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava, o investiţie estimată la 13-14 milioane de euro, au început, miercuri, finalizarea primei etape de dezvoltare a centrului fiind preconizată pentru primăvara anului 2018.
Managerul SJU Suceava, economist Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ideea înfiinţării unui Centru de Diagnostic şi Tratament Oncologic la Suceava s-a născut în urmă cu mai mulţi ani în cabinetul preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, iar de atunci “drumul a fost sinuos”, întrucât investiţia este mare, iar procedurile au fost destul de complicate.
El a precizat că studiul de oportunitate a investiţiei a început în anul 2013, fiind parcurşi nouă paşi, procedurile de licitaţie au fost repetate, iar în luna noiembrie 2015 s-a ajuns la încheierea unui contract de concesiune a terenului cu investitorul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca.
Rîmbu şi-a exprimat speranţa ca în primăvara anului viitor prima etapă a investiţiei să fie finalizată, astfel încât centrul să fie funcţional şi util celor care au nevoie de radioterapie.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, miercuri, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că lucrările la Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava au început efectiv şi că în urma discuţiilor purtate cu finanţatorul investiţiei şi cu construcţiei speră să fie finalizată prima etapă de dezvoltare, iar centrul să devină funcţional în lunile aprilie-mai şi judeţul Suceava să aibă un centru de tratament pentru bolnavii de cancer.
El a subliniat necesitatea funcţionării unui astfel de centru în această zonă a ţării, în condiţiile în care statisticile arată că numărul pacienţilor căruia i se adresează centrul este destul de mare.
Flutur a spus că primul echipament din dotarea centrului va avea capacitatea de a procesa 700-750 de pacienţi pe an, urmând ca în a doua etapă de dezvoltare a centrului să fie dublată capacitatea.
Preşedintele CJ Suceava a mai spus că centrul va fi construit pe o suprafaţă de 2000 de mp, iar construcţia va avea patru nivele, urmând să aibă şi o parcare amenajată în curtea interioară a spitalului vechi, cu 20-25 de locuri, în prezent, fiind rezolvată deja problema utilităţilor.
El a arătat că investiţia este mare, se ridică la peste 12 milioane de euro, centrul va fi dotat cu echipamente de ultimă generaţie şi va avea o adresabilitate zonală.
Flutur a menţionat că acest centru va lucra în parteneriat cu SJU Suceava şi cu Secţia de Oncologie, iar în condiţiile în care va fi dezvoltat domeniul radioterapiei, va fi nevoie ca şi domeniile de chimioterapie şi de chirurgie oncologică, funcţionale deja în SJU Suceava, să fie dezvoltate în profunzime.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentatul firmei Medist, importator al echipamentelor necesare dotării Centrului de Diagnostic şi Tratament oncologic Suceava, Antoaneta Roca, a prezentat proiectul ce va fi derulat de SC RT Lotus Center Cluj-Napoca şi evoluţia acestuia arătând că, potrivit datelor statistice ale ministerului Sănătăţii, în România sunt peste 600 000 de pacienţi cu cancer şi anual sunt depistate peste 80 000 de cazuri noi, 72 la sută din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nefiind acoperite, iar în aceste condiţii era necesară înfiinţarea unui astfel de centru în Suceava care, prin echipamente de înaltă precizie, să permită realizarea unui diagnostic precis şi timpuriu.
Roca a spus că proiectul se va derula în două etape, în prima etapă fiind prevăzută construcţia imobilului şi dotarea cu echipamente de radioterapie, valoarea investiţiei în prima etapă fiind de aproximativ 6 milioane de euro, iar în a doua etapă ar urma să achiziţionate un alt echipament de radioterapie, un RMN şi un PET/CT, în valoare de 6-8 milioane de euro, ultimul echipament urmând să completeze şi să aducă “un plus de valoare examinărilor imagistice”.
La rândul său, reprezentatul SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, Sorin Blaga, a mulţumit reprezentanţilor SJU Suceava şi ai CJ Suceava pentru susţinere exprimându-şi speranţa într-o colaborare foarte bună şi în perioada următoare.
El a precizat că în această perioadă are loc procesul de selectare şi recrutare a personalului care va lucra în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava, fiind déjà angajat un medic radioterapeut, iar pentru alţi doi medici sunt negocieri de colaborare, în acest centru îşi vor desfăşura activitatea şi doi fizicieni medicali, patru asistenţi medicali şi tehnicieni, dar şi un recepţioner, urmând ca în a doua etapă de dezvoltare a centrului personalul să fie suplimentat atunci când vor fi aduse alte echipamente.
El a mai spus că personalul ce va deservi Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava va fi instruit în cadrul unui program de training.
Managerul SC General Construct SRL Suceava, ing. Viorel Nuţu, a declarat că firma care va construi Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic Suceava are déjà experienţă în construcţia unor buncăre destinate amplasării echipamentelor de radioterapie adăugând că o construcţie cu această destinaţie a fost realizată la o clinică din Heilbronn, iar în prezent este în curs de finalizare un astfel de obiectiv la Lubeck.
El a spus că dacă vremea din perioada următoare va permite intensificarea lucrărilor, în primăvara anului viitor ar putea fi finalizat acest obiectiv în condiţii de calitate foarte bune.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de