Simulare de cutremur la Spitalul Județean Suceava urmat de incendiu și accident radiologic: 250 de persoane implicate în acțiune, fiind folosit inclusiv un elicopter


Intră acum și în grupul de

Un exerciţiu în domeniul situaţiilor de urgenţă a fost organizat, marţi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava pentru salvarea a aproximativ 50 de persoane şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur, urmat de incendiu şi de un accident radiologic, două persoane fiind evacuate de urgenţă cu elicopterul în cadrul intervenţiei.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat după încheierea exerciţiului derulat la SJU Suceava că alegerea obiectivului pentru derularea intervenţiilor a fost determinată de faptul că acest spital este unitatea spitalicească din judeţ cea mai solicitată şi cu cel mai mare număr de paturi .

 

“Suntem la finalul unui exerciţiu de pregătire pe care ni l-am propus să-l organizăm într-un obiectiv, într-o instituţie cu risc maxim din punctul nostru de vedere, dat fiind faptul că vorbim de un număr mare de persoane care pot fi afectate, persoane care din start sunt puse în imposibilitatea de a se evacua singure”, a spus Burlui.

El a precizat că tema exerciţiului a fost “Intervenţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Suceava împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi celelalte instituţii cu funcţii de sprijin, pentru salvarea persoanelor şi limitarea efectelor negative produse de un cutremur, urmat de un incendiu şi de un accident radiologic la SJU Suceava”.

Burlui a explicat că dat fiind numărul mare de victime luat în considerare, de aproximativ 50 de persoane, la locul desfăşurării exerciţiului au fost angrenate mai multe resurse, atât din judeţul Suceava, cât şi din judeţul Iaşi

“Ne bucurăm că la această activitate am avut o participare la un asemenea nivel, ceea ce înseamnă că activitatea a fost tratată cu maximă responsabilitate din partea factorilor de decizie”, a spus Burlui.

Inspectorul şef al ISU Suceava a apreciat că exerciţiul desfăşurat marţi şi-a atins scopurile stabilite.

 

“A fost un exerciţiu de învăţământ, un exerciţiu pentru care nu am pornit predestinat să obţinem un rezultat, pentru că indiferent ce rezultat am fi obţinut, este un rezultat pozitiv, întrucât ne arată locul unde suntem la nivelul de pregătire vis-a-vis de unde ar trebui să fim pentru toate structurile în parte”, a menţionat Burlui.

Burlui a precizat că exerciţiul a vizat şi verificarea modului de relaţionare şi comunicare între structuri în cadrul intervenţiei într-o situaţie de urgenţă de acest tip.

El a arătat că în timpul exerciţiului au fost captate imagini de către mai mulţi operatori, care vor fi incluse într-un film al exerciţiului, cu detalii ale intervenţiilor, pentru a se vedea cum a intervenit personalul spitalului la locul de muncă, cum au acţionat structurile de intervenţie ale ISU Suceava şi cele cu care s-a cooperat.

“Sunt convins că şi populaţia judeţului a văzut, în primul rând, interesul pe care-l manifestăm pentru a fi pregătiţi, astfel încât să asigurăm o protecţie corespunzătoare populaţiei”, a mai spus Burlui.

La rândul său, medicul şef al Unităţii de Primiri Urgenţe Suceava, Liviu Cîrlan, a mulţumit tuturor participanţilor arătând că aceştia au dat dovadă de mult curaj şi siguranţă, chiar dacă a fost o simulare.

„Noi, oricum, am dat dovadă că suntem pregătiţi şi de aceea vom acţiona cum trebuie de fiecare dată”, a spus Cîrlan.

Directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Suceava, medicul Alexandru Lăzăreanu, a declarat că instituţia a participat la acest exerciţiu cu două ambulanţe subliniind că SAJ Suceava colaborează în permanenţă cu ISU Suceava şi cu celelalte structuri.

“Cred că echipajele noastre s-au descurcat bine la acest exerciţiu. Noi sperăm să ne descurcăm bine şi în situaţiile reale. Sperăm să nu avem astfel de situaţii precum cele din scenariul de astăzi, dar ne dorim să ne descurcăm bine în situaţiile reale de zi cu zi şi populaţia să fie mulţumită de serviciile noastre”, a spus Lăzăreanu.

Coordonatorul Serviciului de Pregătire din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, colonel Claudiu Florentin Zamfir a apreciat cooperarea interinstituţională pe toate palierele între structurile de intervenţie, autorităţi, voluntari, salvamontişti, arătând că “fără o astfel de cooperare nu se poate realiza o intervenţie eficientă”.

“Singurul mijloc prin care ne antrenăm şi, în acelaşi timp, verificăm realizarea acestei cooperări sunt exerciţiile, acest lucru fiind certificat pe toate palierele de la nivel internaţional, până la nivel naţional, şi  susţinem aceste activităţi. IGSU încearcă să sprijine prin toate pârghiile pe care le are dezvoltarea inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, fără ele o intervenţie eficientă nu poate fi realizată”, a spus Zamfir care a remarcat cooptarea voluntarilor în cadrul acestui exerciţiu.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi a declarat că, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, este mulţumită de modul în care s-a desfăşurat exerciţiul tactic organizat la SJU Suceava.

“Mă bucur că s-a organizat acest exerciţiu, pentru că şi în contextul fenomenelor meteorologice mai deosebite din ultima perioadă şi care se repetă din ce în ce mai des, am ajuns la concluzia că, în primul rând, trebuie să lucrăm în ceea ce priveşte comportamentul populaţiei civile în asemenea situaţii de urgenţă. De asemenea, am testat şi am reuşit să ajungem o serie de concluzii în ce priveşte capacitatea noastră de coordonare şi intervenţie în situaţii de urgenţă pentru toate structurile operative care au intervenit astăzi. De aceea, vreau să le mulţumesc şi acelor structuri operative care au completat exerciţiul de astăzi, în special, cei din judeţul Iaşi. Pentru cei din judeţul Suceava contez, în continuare, pe colaborarea integrată în asemenea situaţii, pentru că aceasta este cheia reuşitei”, a spus Adomnicăi remarcând, totodată, dotarea superioară a structurilor operative de intervenţie faţă de simulările anterioare.

De precizat este că la exerciţiul de la SJU Suceava au participat aproximativ 250 de persoane din structurile implicate in intervenţia de salvare a celor 38 de victime, în rolul cărora au fost voluntarii ISU Suceava.

Potrivit ISU Suceava, în cadrul exerciţiului s-a intervenit cu 16 autospeciale cu apă şi spumă şi de primă intervenţie, inclusiv echipajul chinologic cu câinele pompier de căutare-salvare, Olly, dar şi cu două autoscări, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi calamităţi, o autospecială CBRN(chimic,biologic, radiologic, nuclear), o autospecială cu modul multi-risc, 5 ambulanţe, două posturi medicale avansare şi o dronă, două echipaje ale SAJ Suceava şi un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie- Unitatea Specială de Aviaţie Iaşi şi echipajul Salvamont Suceava

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de