Intră acum și în grupul de
Președintele executiv al Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Lucian Gheorghiu, a declarat, joi seara, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute că mediul de afaceri privește cu îngrijorare măsurile anunțate de oficialii guvernamentali în domeniul fiscal.
Gheorghiu a spus că speră de la actualul guvern o anumită consistență și stabilitate pentru mediul de afaceri.
El a arătat că au fost lansate multe mesaje în ultima perioadă, mesaje cu impact asupra mediului de afaceri și crede că întrunirea CExN al PSD de la Sucevița este un bun prilej de a transmite și un mesaj de stabilitate.
Președintele executiv al CCI Suceava a arătat că începând din luna iunie au fost lansate, inclusiv prin ministrul de Finanțe sau premier, o serie de afirmații care puteau avea anumite consecințe, exemplificând cu mesajele cu privire la Pilonul II de pensii, cu privire la poziția băncilor și poziționarea pe piață, discuții privind trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, sau obligativitatea majorării salariilor.
„Sunt tot felul de mesaje pe care mediul de afaceri le privește cu foarte mare atenție pentru că au mare impact în activitatea lor”, a spus Gheorghiu.
El a menționat că doar dacă se urmărește majorarea salariilor, oamenii de afaceri și-au făcut planul de afaceri având previzionate o majorare în 2016 de la 950 de lei la 1250 de lei, apoi de la 1250 de lei la 1450 de lei acum și este acum o discuție despre o creștere la 1.800-2.000 de lei.
Gheorghiu a spus că un om de afaceri își poate face planul de afaceri pentru anul 2018 privind aceste costuri dacă are date clare, iar dacă sunt puse în discuție costuri angajante, fie că sunt impozite, fie de majorări salariale impuse, fiind un termen foarte scurt până la 1 ianuarie, toată de politică de afaceri poate fi afectată major.
„E îngrijorător să fie transmise mesaje cu privire la modificarea politicii fiscale. Aceste chestiuni sunt îngrijorătoare pentru că ele au venit din discursul direct al ministrului Finanțelor sau primului ministru”, a spus Gheorghiu.
El a acuzat că nu a fost respectat principiul privind consultarea firmelor și organismelor reprezentative în ceea ce privește introducerea de modificări ce afectează mediul de afaceri.
„Suntem în anul 2017, după anumite modificări ale Codului fiscal pe care mediul de afaceri le-a apreciat pozitiv, de la reducerea impozitului pe dividende la alte facilități.În momentul de față, măsurile preconizate să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cum ar fi diminuarea TVA la 18 la sută, au fost anulate”, a spus Gheorghiu.
El a apreciat că genul de mesaje prin care să fie afectată în mod direct sau indirect activitatea agenților economici nu sunt foarte bine primite de mediul de afaceri.
„Dar chiar și trecând peste aceste efecte, dacă s-ar fi consultat și mediul de afaceri, dacă Guvernul ar fi putut justifica că aceste măsuri ar duce un efect pozitiv în economie, nu cred că mediul de afaceri le-ar fi primit negativ”, a spus președintele executiv al CCI Suceava.
El a subliniat că măsurile fiscale de eliberare a poverii fiscale, prin eliminarea celor peste 100 de taxe parafiscale, prin diminuarea TVA, a unor cote de impozitare au fost foarte bine primite și au generat o colectare mai consistentă la bugetul de stat, iar efectul a fost pozitiv.
Totodată, Gheorghiu a arătat că reintroducerea accizei pe carburant și că sunt discuții privind introducerea accizei pe apa minerală, acestea se vor regăsi în mod direct și cu impact imediat în ceea ce înseamnă produs pus îi piață și serviciu.
El a menționat că tot ce înseamnă combustibil afectează de la producător până la consumator.
Președintele executiv al CCI Suceava a arătat că prețul carburantului reprezintă o ecuație foarte complexă de calcul, de la cotația barilului de petrol pe piața internațională până la taxele interne.
„Este cert că de la 4,7 lei prețul carburantului e acum în jur de 5 lei. Nu știm cum va fluctua prețul până în decembrie, generat de prețul barilului pe piața internațională sau de introducerea acestei accize”, a spus Gheorghiu care a apreciat că după ce marile companii petroliere din țară au fost vizitate de Oficiul Concurenței nu vor mai adopta o politică de tip cartel.
El a spus că mediul de afaceri a luat poziție față de aceste măsuri luate și că toate organizațiile a avut aceeași poziție și speră ca reacția mediului privat și asociativ să fie un mesaj pentru adoptarea unei poziții pe viitor, respectiv să nu mai fie adoptate astfel de măsuri neprietenoase în viitor.
Intră acum și în grupul de