Intră acum și în grupul de
Șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, a declarat, marți, că multe dintre documentațiile depuse în vederea autorizării pentru siguranța la incendiu au fost făcute după principiul copy/paste și că au fost respinse.
El a arătat că în urma modificării legislației a constatat o creștere a interesului beneficiarilor de a intra în legalitate, precizând că dacă în 2015 au fost 915 de cereri de intrare în legalitate prin avize și autorizații, deja în 2016 au fost aproape 3000 de solicitări.
Șeful ISU Suceava a subliniat că au fost creșteri semnificative pentru intrarea în legalitate pentru unitățile de învățământ, pentru unitățile spitalicești și de asistență socială și pentru lăcașele de cult, ceea ce este îmbucurător.
Burlui a spus că nu toate aceste cereri au fost soluționate favorabil din mai multe considerente, chiar dacă reprezentanții ISU Suceava au arătat deschidere și la aproape jumătate din cererile soluționate a participat efectiv și a acordat asistență tehnică de specialitate.
„Sunt situații, și nu puține, în care documentațiile au fost depuse incomplet sau prestatorul de servicii, proiectantul desemnat să întocmească acele documentații nu era de cele mai multe ori de bună credință astfel încât am identificat în interiorul documentațiilor probleme care țin de luat copy/paste de la un alt obiectiv de la o altă localitate, altă destinație și pus în documentația respectivă”, a spus Burlui.
Șeful ISU Suceava a atras atenția că realitatea este mai dură decât se crede și că sita realității este mai deasă.
„Doar zilele trecute a fost incendiul de la București de la azilul de bătrâni, fapt care obligă să manifestăm vigilență din punctul acesta de vedere”, a spus Burlui.
Ion Burlui a mai declarat că în cazul proiectanților care au inclus acte în documentațiile de avizare după modelul copy/paste i-a convocat la sediul ISU Suceava pentru discuții și că le-a prezentat cazurile și că a sesizat pe plan local șeful pentru a discuta cu aceștia.
El a anunțat că termenul prorogat pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu a expirat la data de 30 septembrie 2017.
Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2017, beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancţionare contravențională, pentru nedeținerea acestuia.
Conform prevederilor legale, punerea în funcţiune, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinaţie, atrage după sine aplicarea sancțiunilor contravenționale, cu amenzi cuprinse între 20.000-50.000 lei.
Intră acum și în grupul de