Intră acum și în grupul de
Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) a emis Raportul semestrial privind siguranța aviației civile (semestrul 1/2017).
În prezentarea făcută, directorul general CIAS, Nicolae Stoica, arată că în ultimii ani, s-a constatat o tendință de creștere accelerată a numărului de pasageri în transportul aerian comercial, precum și o creștere considerabilă a mișcărilor de aeronave pe aeroporturile din România.
„Aceste aspecte au o contribuție directă la creșterea numărului de evenimente de aviație civilă raportabile, iar în acest context CIAS a organizat, în prima jumătate a anului 2017, acțiuni de informare în scopul conștientizării importanței raportării evenimentelor de aviație civilă, în special de către persoanele cu responsabilități în acest sens, din cadrul aeroporturilor și companiilor aeriene din țara noastră. De asemenea, prin recomandările de siguranță emise în urma investigării accidentelor și incidentelor grave de aviație civilă produse în România, prin analizele în domeniul siguranței aviației civile pe care le efectuăm, precum și prin evaluarea permanentă a evenimentelor de aviație civilă colectate prin sistemul național de raportare, CIAS contribuie la prevenirea producerii unor accidente și incidente grave similare, asigurând încrederea publicului în transportul aerian și un nivel ridicat de siguranță în aviația civilă din țara noastră”, subliniază directorul general al CIAS, Nicolae Stoica.
În raport se arată că în prima jumătate a anului 2017 s-au înregistrat în baza de date unică la nivel național (ECCAIRS), care în România este administrată de CIAS, patru accidente de aviație civilă, toate produse în timpul unor operațiuni de aviație generală. Dintre acestea, trei s-au produs pe teritoriul României, fiind în curs de investigare. De asemenea, s-au înregistrat în baza de date și patru incidente grave, din care trei produse în timpul unor operațiuni de transport aerian comercial și un incident grav produs în timpul unor operațiuni de aviație generală. Dintre acestea, trei s-au produs pe teritoriul României și unul pe teritoriul Republicii Moldova, toate fiind investigate de CIAS.
Referitor la operațiunile de transport aerian comercial, în primul semestru al anului 2017 au fost raportate și înregistrate 712 evenimente, din care 529 s-au produs pe teritoriul României.
Din punct de vedere al severității evenimentelor, au fost înregistrate trei incidente grave, 55 de incidente, un incident major, două incidente semnificative, 642 de evenimente fără afectarea siguranței, opt evenimente raportabile fără a exista intenția de zbor și un eveniment a cărui severitate nu a fost încă determinată.
În prima jumătate a anului au fost raportate către CIAS 40 de evenimente de aviație civilă în operațiunile de aviație generală și lucru aerian. Dintre acestea, 24 au fost clasificate ca fiind fără efect asupra siguranței, două ca evenimente raportabile fără a exista intenția de zbor, șase ca incidente, trei incidente semnificative, un incident grav și patru accidente.
În ceea ce privește managementul traficului aerian, în prima jumătate a anului 2017 au fost raportate 133 de evenimente ATM specifice, din care 128 s-au produs pe teritoriul României.
Descarcă aici Raport_semestrial_privind_siguranta_aviatiei_civile_2017
Intră acum și în grupul de