Intră acum și în grupul de
Problema asigurării alocaţiei de hrană în zilele de weekend şi sărbătorile legale pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale care învaţă în învăţământul de stat a fost discutată, marţi, în cadrul Comisiei de Dialog Social.
Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor “Pro Educaţia” Suceava, Traian Pădureţ, a atras, miercuri, atenţia în cadrul Comisiei de Dialog Social, organizată la Prefectura Suceava, asupra necesităţii asigurării alocaţiei de hrană pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale(CES) care învaţă în învăţământul special sau sunt integraţi în grupe/clase speciale organizate în învăţământul de masă şi pentru zilele de weekend şi pentru sărbătorile legale arătând că pentru soluţionarea acestei probeleme este necesară o modificare a actului normativ care să reglementeze acest lucru.
El a explicat că potrivit art.3 al Hotărârii de Guvern nr. 564/2017, copiii cu CES beneficiază de alocație zilnică de hrană și de alocație pentru rechizite școlare, cazarmament, îmbrăcăminte și încălțăminte, iar alocația zilnică de hrană se acordă lunar, în funcție de numărul de zile de școlarizare și de prezența școlară, indiferent de numărul de ore de curs pe zi la care participă copilul, pe perioada de valabilitate a certificatului de orientare școlară și profesională, cu excepţia situaţiilor în care copiii au absentat nemotivat, precum şi în zilele de sâmbătă, duminică, în timpul sărbătorile legale și în perioada vacanțelor școlare.
Liderul sindical a spus că situaţia este mai dificilă în cazul copiilor şcolarizaţi în regim de internat semestrial şi care au domiciliul la distanţe mari faţă de şcoală, unii dintre aceştia fiind şi din alte judeţe, precum cei de la Grupul Şcolar Bivolărie, unde învaţă copii cu deficienţe de auz, şi care nu pot face naveta la sfârşit de săptămână sau în timpul sărbătorilor legale.
Pădureţ a mai spus că într-o astfel de situaţie se află 486 de copii, din care 213 sunt şcolarizaţi la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Gura Humorului, 94 la Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, 25 de copii la Grădiniţa Specială Fălticeni şi 154 la Grupul Şcolar Bivolărie.
Liderul sindical sucevean a subliniat că sunt cazuri în care unii părinţi cu posibilităţi financiare modeste nu sunt de acord să facă naveta copiii de la şcoală la domiciliu la sfârşit de săptămână, întrucât nu-şi permit să achite costurile navetei, adăugând că există riscul ca unii dintre aceşti copii să abandoneze şcoala.
El a precizat că UJS “Pro Educaţia” Suceava va înainta un memoriu atât Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Federaţiei “Spiru Haret” la care este afiliat sindicatul sucevean, cât şi parlamentarilor suceveni PSD şi ALDE, pentru a se atrage atenţia asupra situaţiei menţionate, solicitând, totodată, efectuarea demersurilor necesare pentru soluţionarea acesteia.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a subliniat că problema alocaţiei de hrană pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale este “foarte delicată” în cazul în care nu sunt reglementate lucrurile din punct de vedere legal, arătând că şi Consiliul Judeţean Suceava a făcut mai multe demersuri către Guvern solicitând clarificări privind situația acestor copii, însă până în prezent nu s-a primit nici un răspuns.
Subprefectul de Suceava, Silvia Boliacu, a declarat că Prefectura Suceava a transmis, săptămâna trecută, Guvernului, informarea înaintată de UJS “Pro -Educația” cu privire la acest subiect, exprimându-şi convingerea că vor fi găsite soluţii pentru reglementarea situaţiei.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de