Intră acum și în grupul de
Liderul Sindicatului Sanitas din cadrul unităţii medico-sociale din Broşteni, Liliana Bujdei, a declarat, marţi, în cadrul Comisiei de Dialog Social, defăşurată la Prefectura Suceava, că fondurile alocate pentru funcţionarea unităţii respective sunt insuficiente şi că există riscul să fie închisă în cazul în care nu va fi sprijinită financiar.
Ea a spus că unitatea respectivă, cu o capacitate de 25 de paturi, are 25 de angajaţi, aici fiind acordate îngrijiri medicale bolnavilor cronici, cei mai mulţi fiind imobilizaţi la pat, dar şi asistenţă medicală în cazul urgenţelor.
Liderul sindical a precizat că fondurile alocate nu asigură necesarul pentru salarizarea angajaţilor, chiar şi în condiţiile în care salariile asistentelor medicale au fost diminuate din luna august, în timp ce salariile infirmierelor sunt diminuate începând din luna octombrie.
Ea a spus că finanţarea este asigurată de Ministerul Sănătăţii prin DSP Suceava pentru acoperirea cheltuielilor salariale, iar fondurile pentru acoperirea cheltuielilor administrative sunt alocate de Consiliul Local Broşteni.
”Suma pe care trebuia să o acopere Consiliul Local era de 780.000 lei, dar s-au alocat doar 600.000 și am primit doar 400.000 de lei. Din start s-a pornit cu bani mai puțini. De anul viitor, se spune că nu vor mai finanța deloc”, a spus Bujdei adăugând că şi în condiţiile în care s-ar opera o reducere de personal, unitatea respectivă nu ar putea funcţiona fără un sprijin financiar.
Liderul sindical a precizat că populaţia oraşului Broşteni însumează 6.200 de locuitori, iar suma totală care se colectează, anual, la bugetul local din taxe și impozite ajunge la 800.000 de lei arătând că pentru funcţionarea unităţii medico-sociale ar trebui ca o mare parte din veniturile proprii ale Primăriei Broşteni să fie alocate acestei unităţi.
Prezent la şedinţa Comisiei de Dialog Social, directorul executiv al DSP Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat că toate cele cinci unităţi medico-sociale din judeţul Suceava se confruntă cu aceleaşi probleme privind finanţarea.
Directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, dr. Cătălina Zorescu, a afirmat că în județul Suceava sunt 5 unități medico-sociale și toate sunt în situații similare. Consiliile locale trebuie să suporte cheltuielile administrative, iar Ministerul Sănătății, prin DSP, să acopere salariile personalului medical.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, a afirmat că unitatea medico-socială din Broşteni ar putea primi un sprijin financiar la următoarea rectificare bugetară.
(L.B.)
Intră acum și în grupul de