Intră acum și în grupul de
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, vineri, la Suceava, că ariile protejate din țară vor fi inventariate strict și li se vor reevalua limitele mai ales că unele proiecte de interes comunitar au fost blocate prin declararea unor zone drept arii naturale protejate.
Ea a spus că în județul Suceava sunt 23 de arii naturale protejate.
„Dorim ca până la sfârșitul anului să inventariem strict în fiecare județ limitele acestor arii, să reevaluăm limitele. Anumite proiecte de interes comunitar au început într-o perioadă anterioară declarării ariei naturale protejate”, a declarat ministrul care consideră că un șantier abandonat este mai dăunător mediului decât unul în care se lucrează și se finalizează.
Ea a arătat că până la sfârșitul anului se va face această inventariere și atunci se va ști exact ce proiecte sunt afectate.
Gavrilescu a menționat că primarul din Câmpulung Moldovenesc i-a prezentat problema pârtiei de schi unde nu se pot continua lucrările pentru că este arie protejată ca urmare a existenței unei peșteri de lilieci.
Ea a spus că așa cum s-a reușit rezolvarea problemei cu o așa-zisă peșteră de lilieci care împiedica lucrări la o autostradă, așa se va proceda și aici.
„E o problemă care se poate debloca”, a spus Gavrilescu
Ea a subliniat că intenția nu este de a se tăia din ariile naturale protejate pentru că ar apărea alte proiecte care să distrugă anumite specii.
Gavrilescu a spus că 23 la sută din suprafața țării este inclusă în arii naturale protejate.
„Numai oameni care sunt iresponsabil din punct de vedere profesional sau sunt rău intenționați își mai pot permite să bage niște suprafețe dintr-o țară în arii protejate fără a avea o analiză, clară, un studiu. Lucrul acesta s-a făcut anul trecut printr-o hotărâre de Guvern și într-un procent considerabil că totuși 1,8 la sută adăugați înseamnă o suprafață foarte mare”, a spus ministrul.
Pentru tronsonul al doilea al pârtiei din Masivul Rarău trebuie făcute proceduri de scoatere din aria naturală protejată.
Acest tronson este în continuarea primului tronson al pârtiei, având o lungime proiectată de 1649 de metri.
Primul tronson al pârtiei și instalația de telegondolă ar urma să intre în funcțiune în acest sezon.
Intră acum și în grupul de