Intră acum și în grupul de
Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer, vor ajuta proprietarii privați și administrațiile locale să regenereze suprafețe de pădure degradate din România, în următorii 7 ani, se arată într-un comunicat de presă.
În data de 4 noiembrie va fi organizată o acțiune de plantare, în apropiere de localitatea Poiana Negrii, parte a proiectului Pădurea de Mâine.
Proiectul „Pădurea de Mâine” va avea un puternic impact pozitiv asupra comunităților locale, implicându-le activ și contribuind în mod substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele reîmpădurite, se arată în comunicat.
„Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier aflate în proprietate privată sau a administrațiilor locale. Pădurile au fost retrocedate în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea acestora. Există subvenții pentru împădurirea terenurilor cu destinație agricolă, dar nu și mecanisme financiare care să susțină acțiunile de reîmpădurire”, precizează sursa citată.
AAP va gestiona lucrările de plantare și de îngrijire, iar Universitatea din Suceava va sprijini procesul de
selecție și eșalonare a lucrărilor de regenerare folosind o metodologie științifică. Holzindustrie
Schweighofer va contribui cu managementul proiectului, finanțarea, voluntari pentru acțiuni, relaționarea cu comunitățile și o componentă educațională a proiectului.
Campania de reîmpădurire este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei administrații locale, iar propunerile de suprafețe de plantare pot fi transmise prin www.padureademaine.ro, o platformă online în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații despre proiect, metodologia și progresul acestuia.
„În pădurile administrate de ocoale silvice private se derulează anual lucrări de regenerare artificială pe suprafețe ce însumează circa patru mii de hectare. Lansăm proiectul Pădurea de Mâine pentru a ne adresa situațiilor speciale întâmpinate în activitatea noastră, în care proprietarii nu au, din diverse cauze, capacitatea să realizeze lucrările de refacere a pădurilor deținute”, a declarat Dorel Fechete, Director Executiv al AAP.
Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură a declarat că dacă se dorește să fie schimbat ceva și stă în puterea noastră, nu doar că ar trebui să fie făcut, ci este o obligație.
„Asta înseamnă responsabilitate și de undeva trebuie să pornim. Și ce început poate fi mai bun decât plantarea unor puieți, noi vieți ce vor forma viitoarele păduri. Este datoria noastră față de pădurea de azi și generația de mâine”, a spus Palaghianu.
Managerul de proiect din cadrul Holzindustrie Schweighofer România, Ionuț Apostol, a spus că trebuie să se planteze acum, astfel încât generațiile viitoare să aibă beneficiile ecologice, sociale și economice ale acestor păduri ce vor avea nevoie de zeci de ani să ajungă la maturitate.
„Pădurea de Mâine va fi implementat în toate regiunile României iar plantarea va urmări restabilirea tipului natural de vegetație forestieră în zonele selectate”, a spus Ionuț Apostol.
„Ne-am angajat să sprijinim o silvicultură sustenabilă în România și, prin urmare, susținem în mod activ Pădurea de Mâine, proiect care va face ca multe suprafețe degradate să devină din nou păduri”, a declarat și Dan Bănacu, directorul general al Holzindustrie Schweighofer România.
Plantările vor avea loc anual, în fiecare primăvară și/sau toamnă, în funcție de locații, specii și condițiile meteorologice, iar lucrările de îngrijire vor continua timp de mai mulți ani după plantare în toate locațiile selectate.
Intră acum și în grupul de