Intră acum și în grupul de
Senatorul social-democrat sucevean Virginel Iordache a decalarat, marți, că în legea pensiilor se va introduce o preveder potrivit căreia profesorii se vor putea pensiona cu trei ani mai repede fără penalizare.
Iordache a spus că a luat act de poziția FSLI care a cerut Legea pensionării anticipate a profesorilor cu trei ani mai repede.
„Vom include această prevedere în noua lege a pensiilor”, a declarat pentru News Bucovina senatorul sucevean.
El este autorul unui proiect de lege potrivit căruia profesorii care au gradul didactic 1 și peste 30 de ani vechime, ar putea să se pensioneze la 62 de ani fără să fie penalizați.
Senatorul a menționat că pentru inițierea acestui proiect a discutat și cu reprezentanții Casei Naționale de Pensii cărora le-a prezentat statistici ce indică faptul că numărul profesorilor care solicită pensionarea anticipată este de zece ori mai mic decât al celor care cer să continue activitatea și după vârsta pensionării.
Senatorul sucevean a subliniat că această lege face ca în anumite situații, cadrele didactice să poată solicita pensionarea anticipată.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ solicită Guvernului României modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum şi cazurile medicale grave, care îi împiedică pe colegii noştri să îşi desfăşoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.
„În sistemul educaţional românesc, un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar şi cu 38 de elevi la clasă, în acelaşi timp. Acest lucru înseamnă: o atenţie sporită atât la fiecare elev în parte, cât şi la propria persoană, cadrul didactic fiind considerat model; un grad mare de responsabilitate faţă de elevi şi pregătirea acestora; un consum psihic deosebit pentru activităţile desfăşurate atât în timpul orelor, cât şi în timpul pregătirii acestora; un efort considerabil în ceea ce priveşte nu doar conduita, cât şi pregătirea profesională; adaptabilitatea la fiecare elev în parte, mai ales acolo unde sunt şi cazuri speciale. Toate acestea se traduc printr-un singur termen: epuizare.
De asemenea, sunt numeroase cazuri în care profesori care au fost diagnosticaţi cu anumite afecţiuni vor să iasă la pensie mai devreme, dar sunt nevoiţi fie să meargă în continuare la serviciu, având o stare degradată a sănătăţii, fie să rămână în concediu medical. Puţini sunt cei care recurg la pensionarea pe caz de boală, întrucât acest lucru înseamnă venituri umilitoare, sub limita de subzistență”, arată FSLI într-un comunicat.
Intră acum și în grupul de