Măsuri adoptate de autorităţile sanitare-veterinare sucevene pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sanitare-veterinare sucevene au adoptat măsuri specifice pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă în scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în condiţiile în care, în mod tradiţional, consumul de produse alimentară de origine animală creşte în această perioadă.

Directorul DSVSA Suceava, medicul Ioan Corduneanu, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că în perioada 4-24 decembrie 2017, precum şi în intervalul 27 decembrie 2017-7 ianuarie 2018, instituţia va asigura programul de permanenţă, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, atât la sediul DSVSA Suceava, cât şi la circumscripţiile sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi la cel al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale.

Sursa citată menţionează că la sediul acestora va fi afişat la loc vizibil programul de lucru, numele medicului veterinar ce asigură permanenţa, numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare, precum şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul trichineloscopic pentru carnea de porc.

Corduneanu precizează că instituţia a luat măsuri privind monitorizarea circulaţiei în judeţul Suceava a porcinelor destinate sacrificării, pe întregul traseu de la ferme până la abatoare autorizate sanitar-veterinar, în condiţiile în care în Republica Moldova şi Ucraina a fost semnalată apariţia unor focare de pestă porcină africană, conform datelor publicate de Oficiul Internaţional pentru Epizootii.

Totodată, DSVSA Suceava va asigura personalul sanitar-veterinar  necesar şi permanenţa în toate pieţele agroalimentare şi în locurile amenajate şi autorizate în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală.

“În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare-veterinare, se va constata că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în cele de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare-veterinare de funcţionare, DSVSA Suceava va aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi aplicarea de sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, menţionează directorul executiv al DSVSA Suceava.

El a atras atenţia că sacrificarea porcilor trebuie să se facă doar în abatoare autorizate sanitar- veterinar, fiind interzisă tăierea porcinelor în scopul comercializării cărnii în alte spaţii decât cele autorizate sanitar -veterinar.

“DSVSA Suceava interzice ferm comercilizarea produselor alimentare de origine animală şi non animală în alte locuri decât autorizate/înregistrate sanitar- veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai spus Corduneanu.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de