Intră acum și în grupul de
Laureatul celei de a treia ediţii a Galei Proiectelor Europene VET 2017 este echipa Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, care a obţinut cele mai multe voturi după prezentarea proiectelor implementate de unităţi liceale, consorţii sau asociaţii şcolare din judeţul Suceava.
Cele mai bune practici şi experienţe de mobilităţi în domeniul educaţiei şi formării profesionale în cadrul proiectelor europene ERASMUS +, derulate de unităţi de învăţământ din judeţul Suceava, au fost prezentate, joi, în cadrul celei de a treia ediţii a Galei Proiectelor Europene VET 2017, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, la Auditoriumul “Joseph Schmidt” al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava.
Moderatorul evenimentului, inspectorul şcolar Lidia Acostoaie, a declarat că tema Galei Proiectelor Europene VET 2017 este “ PoVEsTeşte şi dă mai departE+….!”, având acelaşi titlu precum cel al proiectului judeţean iniţiat de ISJ Suceava şi finanţat de Consiliul Judeţean Suceava.
“Fiecare dintre participanţi, invitaţi, organizatori va spune astăzi o poveste şi o va da mai departe”, a spus inspectorul şcolar Lidia Acostoaie.
La rândul său, inspectorul şcolar sucevean Tatiana Vîntur a realizat o prezentare a “Generaţiilor de proiecte europene”, trecând în revistă principalele programe din domeniul educaţiei derulate la nivel european.
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesorul Gheorghe Lazăr, a declarat că instituţia pe care o conduce celebrează în cadrul acestui eveniment “performanţa şcolară” rezultată prin participarea la proiecte de mobilități VET, în cadrul Programului ERASMUS+, precum și “povestea celor 30 de ani de programe europene în educație, formare și tineret la nivel european, 20 de ani în România și 10 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene”.
El a spus că Programul Erasmus+ are o existenţă de 30 de ani, iar dacă la început s-a adresat doar studenţilor, pe parcursul anilor “a crescut și a înglobat formarea profesională, educația școlară, educația adulților, tineretul și sportul”.
Lazăr a precizat că în cadrul primului program în domeniul educaţiei, respectiv Programul Socrates 1(1995-1999), în judeţul Suceava s-a implementat doar un singur proiect, care a fost derulat de Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, în timp ce în cadrul Programului Socrates 2( 2000-2006) au fost derulate 35 parteneriate multilaterale Comenius, 2 bilaterale, 1 Gruntdvig, 16 Leonardo da Vinci, 88 mobilități individuale (15 Arion, 73 individuale Comenius), în care au fost implicaţi 540 de elevi și 420 de cadre didactice.
Inspectorul şcolar general a precizat că în cadrul Programului “Învăţare pe tot parcursul vieţii”(2007-2013) au fost implementate în judeţul Suceava 59 de parteneriate Comenius, 3 Comenius Reggio, 48 Leonardo da Vinci, 9 Gruntvig, 28 altfel de proiecte, 194 mobilități individuale (Comenius, Gruntdvig, study visit, vizite pregătitoare).
“După cum este deja cunoscut, ne aflăm în al treilea an de derulare a proiectelor din noua generaţie de Programe Erasmus + 2014-2020, program pentru educaţie, formare profesională, tineret şi sport, care a debutat cu primul loc pentru judetul Suceava la depunere și aprobare de proiecte. Acest program deschide alternative de adaptare a nevoilor educaţionale, interdisciplinare şi inovative centrate pe cultivarea creativităţii şi pe eficienţa educaţională. În județul Suceava în acest program, s-au finalizat 41 de proiecte Erasmus+ și sunt în derulare 23 proiecte de mobilitate Erasmus plus, acţiune cheie 1(KA1), 19 proiecte de parteneriat strategic – acţiune cheie 2 (KA2), în domeniul şcolar, al formării profesionale sau în domeniul adulţilor şi 11 proiecte în domeniul tineretului. Subliniez că suntem un judeţ care a derulat multe proiecte europene în majoritatea programelor, dovadă premiile şi certificatele obţinute la competiţiile dedicate programelor comunitare: “Made for Europe” şi „Şcoală Europeană”. În ultimii ani ne-am remarcat cu patru Premii I și un premiu III cu cel mai mare punctaj pe ţară pentru produsele finale obținute în cadrul proiectelor şi primul loc pe ţară (10 şcoli) pentru obţinerea Certificatul de „Şcoală Europeană”, la care se adugă încă 18 şcoli care deţin deja acest titlu”, a spus Lazăr.
El a subliniat că derularea acestor proiecte a condus la creşterea dezvoltării personale a cadrelor didactice şi elevilor implicaţi în proiecte, dar şi la atragerea unor contribuţii importante la bugetul de stat.
Prezent la Gala Proiectelor Europene VET 2017, prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a apreciat că proiectele de mobilităţi în domeniul educaţiei prezentate în cadrul evenimentului reprezintă o promovare a rezultatelor muncii celor implicaţi în derularea lor, respectiv elevi, cadre didactice, unităţi de învăţământ şi ISJ Suceava.
“Încă de la începutul mandatului am avut posibilitatea să cunosc mai îndeaproape rezultatele dumneavoastră, pentru că până atunci am colaborat cu instituţia dumneavoastră din alte perspective, dar în momentul în care am realizat acest top pe care l-aţi prezentat, am considerat că împreună trebuie să sprijinim, în primul rând, promovarea şi aducerea la cunoştinţa publicului a acestor rezultate deosebite, pentru că noi, sucevenii, avem cu ce să ne mândrim, iar aceste rezultate sunt încununarea muncii dumneavoastră”, a spus Adomnicăi.
Ea a mai spus că în afară de ISJ Suceava, unităţile de învăţământ din judeţ care implementează proiecte cu fonduri europene, doar primăriile mai au aceeaşi “apetenţă”, interes şi aceeaşi rată de absorbţie pentru fondurilor europene.
Adomnicăi a subliniat că implicarea în aceste proiecte finanţate din fonduri europene reprezintă pentru elevi o oportunitate de dezvoltare personală, de dezvoltare şi de recunoaştere a unor competenţe, făcând apel la elevi să acorde mai multă atenţie învăţării limbilor străine din perspectiva alegerii unei cariere, în condiţiile actuale ale mobilităţii forţei de muncă.
“Prin aceste schimburi de experienţă vi se întăreşte sentimentul apartenenţă la valori europene, acesta reprezintă un mare câştig pentru noi, românii, şi este un obiectiv şi pentru dumneavoastră în ceea ce priveşte apartenţa la un sistem de valori mai larg, dezvoltare formală, dar mai ales dezvoltare non-formală”, a explicat Adomnicăi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că această gală se desfăşoară în Săptămâna Europeană a Competenţelor Profesionale, iar rezultatele obţinute de şcoli prin implementarea proiectelor de mobilitate în domeniul educaţiei înseamnă performanţă.
El a spus că preocuparea autorităţilor este de a asigurara condiţii astfel încât tinerii care îşi finalizează studiile să poată găsi aici locuri de muncă.
“Tema noastră, acasă, este să vă găsiţi locuri de muncă aici, pentru că altfel devenim, cum suntem deja din păcate, exportatori de perfomanţă şi nu este în regulă. Spun asta cu sufletul îndoit, mai ales că se apropie Ziua Bucovinei, Ziua Naţională a României, şi sunt foarte conştient că trebuie să facem mai mult”, a menţionat Flutur.
El a spus că sunt multe proiecte implementate de administraţia publică, iar judeţul Suceava este campion la numărul de proiecte aprobate la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Nord-Est.
“Dacă mă uit la Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Suceava este campion cu 700-800 de proiecte depuse de primării, cu o rată de succes de o treime, dar tot înseamnă ceva. Vine din urmă pepiniera, veniţi dumneavoastră, care aveţi foarte multe proiecte şi asta înseamnă că suntem un judeţ pepinieră, cu un potenţial foarte mare”, a mai spus Flutur.
Consilierul Ana Nagy din cadrul Corpului de Control al MEN a declarat că implementarea unor astfel de proiecte de către unităţile de învăţământ reprezintă o modalitate de a creşte motivaţia elevilor de a se îndrepta spre şcoală, iar prin mobilităţile oferite în cadrul proiectelor ei au posibilitatea să-şi descopere noi talente, să fie creativi, inovativi.
Prorectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Mircea Diaconu, a declarat că şi instituţia academică suceveană derulează foarte multe proiecte finanţate din fonduri europene, în cadrul cărora studenţi şi cadre didactice universitare beneficiază de mobilităţi în alte universităţi partenere.
“Doar impozitul pe care noi, universitatea, îl dăm la stat din fonduri europene aproape că asigură cheltuielile pe care statul le are cu salarizarea cadrelor didactice din Universitatea “Ştefan cel Mare”. Sunt foarte multe proiecte, sunt foarte mulţi studenţi care merg în mobilităţi mai mari sau mai mici, colegii mei o fac, de asemenea, pentru că prin aceste mobilităţi pot să predea la universităţi prestigioase”, a spus Diaconu.
Amintind de strădania lui Titu Maiorescu de a creşte „responsabilitatea tuturor în a trăi european”, prorectorul sucevean a transmis elevilor care merg în mobilităţi pentru perioade de timp mai scurte sau mai lungi de timp, celor care merg să studieze cicluri întregi de învăţământ în Occident, dar şi celor care învaţă în România, „să rămână aici şi să poată spune: Suntem români şi tocmai de aceea suntem şi europeni!”.
Inspectorul şcolar general adjunct al judeţului Suceava, Cristian Cuciureanu, a declarat că proiectul ,,PoVEsTește și dă mai departE+…” a avut ca scop promovarea la nivelul județului Suceava a celor mai bune practici și experiențe din proiectele europene Erasmus+, acțiunea cheie 1, de mobilități în domeniul educației și formării profesionale- învăţământ profesional și tehnic, (VET), prin tehnica ,,Story”, desfășurate în perioada septembrie 2014- august 2017.
“Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii din unitățile liceale ale județului și cadrele didactice coordonatoare ale proiectelor KA1VET implementate în perioada 2014-2017 și echipele de proiect”, a spus Cuciureanu.
De precizat este că în cadrul Galei Proiectelor Europene VET 2017 au fost prezentate proiecte implementate de nouă unităţi liceale, consorţii şi asociaţii şcolare din judeţul Suceava.
Astfel, în urma votului exprimat de reprezentanţii celor 19 licee VET din judeţul Suceava, care nu au derulat proiecte, echipa Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni a fost desemnată laureatul Galei Proiectelor Europene VET 2017 pentru proiectul “Încredere în Europa: Sistemul de calitate în hotelurile din Europa” şi pentru proiectul “Metode active de predare a disciplinelor tehnologice în VET” implementat împreună cu Liceul “Oltea Doamna” Dolhasca şi Colegiul “Vasile Lovinescu” Fălticeni.
De menționat este că prefectul Mirela Adomnicăi, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur și prorectorul USV, Mircea A. Diaconu, au primit diplome de excelență.
În cadrul galei au fost prezentate momente artistice susținute de Orchestra „Camerata” a Colegiului de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava precum și de elevi ai acestui liceu.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de