Intră acum și în grupul de
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că până în luna martie 2018 nu se poate pune problema majorării prețului de producție a energiei termice produse de Bioenergy, iar dacă se va soluționa problema cu certificatele verzi care să fie acordate pentru lemnul de foc folosit în sistemele centralizate publice de încălzire, atunci se va putea menține actualul preț de producție de 116 lei/gigacalorie
„Nu se pune această problemă. Acolo este un contract ferm până în luna martie a anului viitor în care ei trebuie să furnizeze agentul termic la 116 lei pe gigacalorie. Sunt lucruri care se pot face și lucruri care nu se pot face. Nu se pune această problemă. În același timp vreau să spun că este o reală problemă la termoficare”, a declarat Ion Lungu în emisiunea Exclusiv 90 de minute.
Primarul a spus că Bioenergy este o firmă privată unde nu are nicio treabă, dar că, având în vedere că această firmă execută un serviciu public și de ea depinde asigurarea căldurii și apei calde în municipiul Suceava și legea spune că de căldură și apă caldă în oraș răspunde primarul, intervine câte odată și este solidar cu reprezentanții acesteia.
Ion Lungu a spus că la Suceava, prin această investiție, a fost curajos să implementeze acest sistem, cealaltă variantă fiind ca încălzirea să fie făcută cu sisteme individuale.
„Puteam să ne predăm și mergem cu toții la gaz metan, dar nu acesta e soluția pentru că în toată lumea civilizată sistemul centralizat dă confort și siguranță. Noi am venit cu o soluție curajoasă. Acum zece ani se punea accentul pe energie verde și era foarte încurajată de Guvern și UE, cu bonusuri, bonificații, certificate verzi și am mers pe această idee. Au venit acești investitori care au făcut o investiție de 86 de milioane de euro”, a menționat primarul.
El a adăugat că din păcate s-au modificat regulile în timpul jocului și anul trecut, pe criză de lemne de foc, ca să descurajeze societățile de biomasă să consume lemn de foc, ministrul de atunci a emis un ordin prin care lemnul de foc nu mai este considerat biomasă.
„Dacă această centrală pe biomasă nu se făcea la Suceava, unde să se facă? Suceava e județul cu suprafața împădurită cea mai mare din România.Numai dacă facem igienizarea în pădure avem lemn pentru centrala de la Suceava”, a spus Lungu.
Primarul a mai declarat că din cauză că de anul trecut lemnul de foc nu mai e considerat biomasă, cei de la Bioenergy sunt într-un blocaj de 13 milioane de lei, că au consumat lemnul și nu-l mai decontează pe certificate verzi și au o problemă financiară.
„Am văzut că se pune problema să analizăm prețul la termoficare în ideea că firma face profit foarte mare. Firma este într-o jenă financiară foarte delicată din cauza acestui lucru”, a spus primarul.
Totodată, el a menționat că s-ar putea folosi deșeurile municipale pentru producerea de agent termic, dar că legislația actuală nu o permite.
„Cu adaptări tehnice avem posibilitatea să ardem deșeurile, dar nu avem legislație. Am văzut că primarul general al Capitalei vorbește de înființarea de incineratoare în fiecare sector. Poate are mai multă influență și va schimba legea”, a spus Lungu.
Primarul a mai explicat că pentru o termoficare civilizată trebuie ca municipalitatea să investească în sistemul de transport-distribuție pentru eliminarea pierderilor, iar dacă și lemnul de foc va fi inclus ca biomasă atunci perspectivele sunt bune.
„Suntem unul dintre puținele orașe din țară care avem această perspectivă”, a spus Lungu.
Primarul a subliniat că prețul pentru populație nu va putea fi crescut pentru că este o zonă de suportabilitate care nu poate fi depășită, dar și că nici nu va putea consuma mare parte din bugetul local pentru termoficare, așa că speră ca producătorul de energie termică să găsească cea mai bună soluție.
„Dacă se revine la ordinul de ministru, dacă se decontează certificatele verzi, intrăm în normalitate și atunci se poate menține prețul de 116 lei/gigacalorie”, menționat Lungu care a subliniat că fără aprobarea Consiliului Local nu poate să practice niciun alt preț.
El crede că situația se va reglementa și că a discutat și cu ministrul actual al Pădurilor.
„Am avut discuții cu actualul ministru al Pădurilor, Doina Pană, care s-a arătat destul de receptivă mai ales că noi am cerut ca în ordin să se strecoare o jumătate de frază „cu excepția sistemelor publice centralizate de încălzire””, a conchis Ion Lungu.
Intră acum și în grupul de