Intră acum și în grupul de
Rezultatele agricole în județul Suceava în acest an au fost bune și foarte bune, potrivit unei analize a Direcției Agricole Suceava care arată că producătorii, inclusiv cei mici folosesc sămânță de calitate și respectă tehnologiile.
În raportul prezentat de directorul executiv al Direcției Agricole Suceava, Haralampie Duțu, în ședința Colegiului Prefectural Suceava de vineri se arată că la încheierea însămânțărilor de primăvară erau premise pentru rezultate bune în agricultura județului Suceava, condiția fiind evoluția condițiilor meteorologice și că pentru realizarea producțiilor agricole sunt importanți trei factori decisivi , respectiv factorul genetic, factorul tehnologic și mediul.
„Cu satisfacție se poate arăta că primii doi factori aflați sub controlul direct al producătorilor agricoli sunt respectați în procent de 85-90%. Abateri apar, inclusiv la marii producători, în ceea ce privește încadrarea în epoca de semănat, rotația culturilor în funcție de favorabilitate, efectuarea la timp și în condiții corespunzătoare a lucrărilor de întreținere, și altele.Ceea ce trebuie evidențiat este faptul că și micii producători acordă atenția cuvenită celor doi factori, utilizând sămânță de calitate și respectând tehnologiile”, se menționează în document.
Totodată, se subliniază că pentru anul agricol 2016-2017 factorul independent – mediul – analizat prin prisma celor doi parametri de bază, temperatură și precipitații, s-a caracterizat prin precipitații mai reduse cantitativ, neuniform repartizate, excepția fiind înregistrată în luna octombrie 2016, când s-a acoperit deficitul și s-a asigurat necesarul pentru perioada următoare, iar temperaturile medii lunare au fost apropiate mediilor multianuale, exceptând lunile septembrie, martie, iulie și august.
„Trebuie menționat faptul că mediile lunare ale temperaturilor ascund oscilațiile înregistrate de la zi la zi și cele noapte –zi cu efect negativ asupra creșterii și dezvoltării plantelor. Pe ansamblu s-ar putea arăta că toamna a fost cu umiditate în sol la nivel optim și temperaturi normale, iarna mai săracă în precipitații și cu temperaturi apropiate mediilor multianuale, primăvara a pornit promițător, dar a avut oscilații mari ale temperaturilor, cu zăpadă și înghețuri târzii, care au afectat culturile legumicole și pomicole, iar vara a fost cu precipitații puține, neuniform repartizate pe fondul unor temperaturi mai ridicate, având ca rezultat perioade mai scurte sau mai lungi de arșiță și secetă”, se precizează în document.
În condițiile meteorologice prezentate, Direcția Agricolă Suceava consideră că rezultatele obținute au fost bune și foarte bune. Astfel că și județul Suceava se înscrie cu producții medii superioare celor obținute în ultimii ani.
SPECIA/ANUL | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |
Grâu+Secară+Triticale | 3014 | 2772 | 3182 | 2405 | 3287 | 3929 |
Orz | 2474 | 2507 | 2729 | 3219 | 2667 | 3402 |
Ovăz | 2124 | 2219 | 2036 | 1335 | 2073 | 2499 |
Mazăre | 1755 | 1642 | 3076 | 2872 | 1629 | 2768 |
Porumb | 3851 | 3603 | 3500 | 2271 | 2956 | 4446 |
Cartofi | 13648 | 14945 | 18044 | 8685 | 11622 | 20190 |
Rapiță | 1652 | 1936 | 2353 | 2252 | 3038 | 2778 |
Floarea-soarelui | 1510 | 1735 | 1935 | 1768 | 1288 | 2242 |
Soia | 1323 | 1438 | 2297 | 1548 | 1339 | 2043 |
Sfeclă de zahăr | 21968 | 26889 | 32219 | 30125 | 25271 | 42166 |
Condițiile meteorologice ale anului agricol 2016-2017 au avut efecte negative asupra speciilor legumicole și pomicole, în mod deosebit la cele din zona văii râului Moldova.
„Având în vedere că nu suntem un județ cu specific pentru legumicultură producțiile medii înregistrate se constituie din realizări pe suprafețe mici în gospodăriile populației, excepție făcând varza, care ocupă suprafețe mai mari.La speciile pomicole situația este asemănătoare cu perspective reale de îmbunătățire, având în vedere suprafețele cu livezi înființate în ultimii ani. Producțiile medii realizate la măr în bazinul Rădășeni – Fălticeni – Vulturești sunt bune și foarte bune, de 40-60tone/ha”, se mai arată în document.
În domeniul creșterii animalelor o analiză făcută prin prisma efectivelor de animale ar permite prezentarea următoarei situații:
SPECIA/ANUL | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 (31.10) |
Bovine, total, capete | 171050 | 162835 | 159888 | 145961 | 130947 | 126106 |
Porcine, total, capete | 55080 | 54210 | 56573 | 45089 | 32982 | 65071 |
Ovine, total, capete | 249810 | 257720 | 263636 | 258060 | 255294 | 256481 |
Caprine, total, capete | 15490 | 18125 | 22216 | 19465 | 18163 | 17192 |
Cabaline total, capete | 25834 | 23175 | 26874 | 16422 | 12906 | 26722 |
Păsări, total, capete | 614500 | 534260 | 519300 | 570500 | 387564 | 505629 |
Iepuri | 13613 | 23600 | 21350 | 11525 | 10569 | 13571 |
Familii de albine | 20500 | 25980 | 28551 | 25012 | 23496 | 47665 |
Situația privind producția animalieră comercializată se prezintă astfel:
SPECIFICARE/ANUL | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 (31.10) |
Carne (tone viu) | 31600 | 33800 | 34900 | 61300 | 65416 | 15030 |
Lapte vacă (hl) | 3180000 | 3389000 | 3605000 | 3593000 | 3059251 | 2339201 |
Lapte oaie (hl) | 104000 | 120250 | 120250 | 117054 | 116528 | 132930 |
Lapte capră (hl) | 8750 | 20000 | 14136 | 13412 | 13160 | 66658 |
Miere (tone) | 484 | 446 | 460 | 446 | 406 | 1272 |
Oua (mii bucăți) | 152000 | 151000 | 98000 | 125000 | 63860 | 54957 |
Intră acum și în grupul de