Intră acum și în grupul de
Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava implementează un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 9,3 milioane de lei, prin care va fi dezvoltat primul laborator de biologie moleculară și metagenomică din Moldova. Proiectul de cercetare are în vedere diabetul de tip 2, iar prin intermediul cercetării se dorește obţinerea unui produs probiotic care să fie utilizat în prevenirea şi controlul acestui tip de diabet.
Prorectorul USV responsabil cu activitatea ştiinţifică, prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava derulează din luna septembrie a anului trecut proiectul „Analiza interrelației dintre microbiotica intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controlul diabetului de tip 2” (microDIAB), acesta fiind co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
Prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian a menționat că proiectul este unic în peisajul românesc în ceea ce privește bolnavii de diabet de tip 2 și că speră că peste trei ani când se va finaliza, cât mai multe persoane cu diabet vor putea beneficia de rezultatele cercetării.
La rândul său, directorul proiectului, prof. univ. dr. Mihai Covașă, fost director de cercetare la Institutul de Cercetare din Paris, Franța, cu o bogată experiență în domeniul medical și care a predat în universități din Marea Britanie și Statele Unite, a arătat că investiția este menită să contribuie la dezvoltarea unui nou Laborator de biologie moleculară și metagenomică (analiza cantitativă și calitativă a bacteriilor intestinale), susținerea unui număr de 6 noi cercetători în cadrul USV, publicarea a 2 cereri de brevete și a 11 articole științifice, dezvoltarea a 6 parteneriate și depunerea a 4 propuneri de proiecte pentru Competiția Orizont 2020.
„Scopul nostru a fost să dezvoltăm baza de cercetare la Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană și aceasta se realizează prin înființarea unui Laborator de biologie moleculară și metagenomică. Acest laborator ne va ajuta în secvențierea genelor bacteriene care sunt implicate în prevenirea și, sperăm, controlul diabetului de tip 2 la pacienții din zona noastră”, a spus prof. univ. dr. Mihai Covașă.
El a arătat că printre obiectivele ştiinţifice principale ale proiectului se numără determinarea profilului microbiotei (bacteriilor) intestinale ale pacienților cu diabet tip 2 folosind tehnicile moderne și inovatoare de metagenomică cantitativă, cu precădere ale bolnavilor din zona Sucevei.
De asemenea, Covașă a spus că unul dintre cele mai importante obiective reprezintă testarea de microorganisme probiotice specifice în prevenirea și controlul diabetului de tip 2, folosind studii clinice dublu-orb, randomizate, controlate cu placebo.
Universitarul sucevean a menționat că testarea probioticelor se realizează fie pe prediabetici, fie pe diabetici, iar aceste suplimente se realizează în colaborare cu compania de probiotice din Danemarca Chr. Hansen, unul dintre cei mai mari producători de tulpini bacteriene din lume.
Ulterior, după administrarea probioticelor, vor fi investigate mecanismele fiziologice, metabolice, celulare și moleculare prin care probioticele acționează pentru a preveni și ameliora diabetul de tip 2 și se va elabora protocolul și un prototip de produs probiotic (alimentar sau capsule) care va fi utilizat în prevenirea și controlul diabetului de tip 2.
Totodată, va fi dezvoltat şi elaborat un protocol clinic pentru transplant de microbiotă intestinală (FMT) în gestionarea / controlul diabetului de tip 2.
„În final, intenția este de a dezvolta un protocol de obținere a unui produs care să conțină aceste tulpini bacteriene, în tratamentul diabeticilor de tip 2, prin metoda de transfer a materiei fecale”, a arătat prof. univ. dr. Mihai Covașă.
Prorectorul USV, prof.univ.dr.ing. Mihai Dimian, a adăugat faptul că probioticele sunt suplimente alimentare și pentru testarea acestora nu este nevoie de obținerea unor aprobări speciale, precum la medicamente.
„În analiza legislației românești și europene în domeniu, aceste suplimente alimentare nu fac obiectul unor aprobări speciale sau a unor limitări. Parteneriatul cu Chr. Hansen ne asigură că ceea ce vom folosi reprezintă într-adevăr produse de calitate. Faptul că o firmă atât de mare a intrat în parteneriat cu noi pentru acest proiect cred că arată seriozitatea proiectului și oarecum unicitatea lui, nu numai în România, ci și în Europa de Est”, a mai spus Dimian.
El a arătat că au fost recrutați 745 de pacienți cu diabet de tip 2, care au participat la procesul de informare și au fost înregistrați în evidența proiectului.
De asemenea, conform directorul proiectului, prof. univ. dr. Mihai Covașă, până în prezent s-au alocat spații necesare derulării primei etape a proiectului care au fost dotate parțial cu mobilier și echipamente existente în universitate, dar au fost analizate și laboratoare de Metagenomică/Biologie Moleculară dezvoltate recent în Iași, Cluj și Timișoara după care s-au elaborat strategii de contractare și caiete de sarcini pentru achizițiile planificate în cadrul proiectului.
Mai mult, în cadrul echipei de implementare a proiectului au fost angajate mai multe persoane, un cercetător științific, un tehnician și doi laboranți, iar studenții de la programul de studii „Nutriție și dietetică” au fost implicați în diferite etape din cadrul proiectului.
Totodată, Mihai Covașă a explicat că s-a încheiat și un acord de parteneriat cu Spitalul clinic județean de urgență Sf. Spiridon din Iași, pentru extinderea studiului și în cadrul acestui spital, a fost elaborată o propunere de proiect pentru competiția Marie Curie din cadrul Programului european de cercetare Orizont 2020 și a fost prezentată o lucrare științifică la o conferință internațională din țară și o altă lucrare se află în faza de evaluare finală la o revistă internațională de prestigiu în domeniu.
Prorectorul Mihai Dimian a mai precizat în cadrul conferinței de presă că în urma analizelor efectuate asupra laboratoarelor existente în centrele universitare din Iași, Cluj, Timișoara, s-a constatat că aceste laboratoare de biologie moleculară și metagenomică sunt orientate către partea de analiză a bolnavilor de cancer, laboratorul de la Suceava fiind primul sau al doilea de acest fel orientat către pacienții cu diabet din țară.
Dimian a menționat că valoarea totală a proiectului este de 9.331.538 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 8.377.220,16 lei, 7.073.724,70 lei reprezentând co-finanțarea Fondului European de Dezvoltare Regională, iar 1.303.495,46 lei reprezentând co-finanțarea Guvernului României, în baza contractului de finanțare încheiat cu Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare în calitate de Organism Intermediar, în numele și pentru Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.
Intră acum și în grupul de