Intră acum și în grupul de
Primarul din Mahala, Elena Nandriș, comună situată în apropierea orașului Cernăuți și unde trăiesc peste 7000 de români a declarat, marți, la ședința solemnă prilejuită de Ziua Bucovinei că românii din nordul Bucovinei trăiesc acum o situație gravă pentru că li se interzice să mai învețe în limba maternă.
Ea a arătat că într-o sută de ani, cei din nordul Bucovinei au trăit sub patru ocupații: Austria, câțiva ani cu România, Rusia și Ucraina.
„O bunică spune: m-am născut la austrieci, am învățat la români, m-am căsătorit la ruși și am să mor cu Ucraina”, a menționat Nandriș.
Ea a subliniat că în acești 100 de ani cei din nordul Bucovinei au trecut prin tragedii, execuții, deportări, dar au un cântec care spune:„Am trecut prin foc și chin, dar tot am rămas român”.
Nandriș a arătat că acum se află într-o „mare disperare” din cauza legii educației prin care se elimină învățământul în limba maternă și că în urma protestelor au fost catalogați drept naționaliști sau separatiști.
„Am ajuns să cerem ajutor de la Patria Mamă. Să nu ne lăsați, să ne ajutați!”, a spus Nandriș.
Primarul din Mahala a subliniat că afli abia atunci când ți se interzice să vorbești în limba ta, să te rogi sau să îți cânți cântecele ce înseamnă patrie, ce înseamnă patriotism.
„Noi suntem mai români ca voi. Nu vreau să vă supărați, dar voi ca să vorbiți, aveți totul. Noi ca să vorbim în limba noastră, luptăm”, a spus Nandriș.
Ea a menționat că anul viitor se împlinesc zece ani de când a ridicat tricolorul pe Primărie și pe toate instituțiile din comună și a precizat că Mahala a fost moșia lui Ștefan cel Mare.
Intră acum și în grupul de