Intră acum și în grupul de
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a îndeplinit în acest an funcția de președinte al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord Est a prezentat în ședința de bilanț realizările în această perioadă.
„ Am fost bucuros să anunț că ADR Nord-Est ocupă primul loc între toate regiunile de dezvoltare la absorbția de fonduri europene cu o rată de absorbție de 27% din fonduri alocate pe exercițiul financiar 2014 – 2020, ceea ce înseamnă 1,4 miliarde de lei, doar în acest an, prin care au fost finanțate deja 257 de proiecte”, a spus Flutur.
El a menționat că până la finalul acestui an se estimează că se va ajunge la o absorbție de 30% adică peste 1,75 miliarde de lei.
„ Cred că dacă într-un an s-a făcut o absorbție de 30% din totalul fondurilor disponibile în acest exercițiu este un lucru foarte bun pentru această regiune și implicit pentru județul Suceava”, a spus Flutur care a menționat că mai sunt depuse 1.000 de proiecte.
Între cele mai mari realizări ale regiunii Nord Est în 2017 se înscrie obținerea unei noi axe de finanțare, Axa 13, care este destinată orașelor mici prin care au putut fi accesați numai pe Regiunea Nord-Est 27 milioane de euro.
„S-a înființat o măsură pentru finanțarea proiectelor integrate, producție – cercetare, care nu erau eligibile până acum”, a spus Flutur.
El a mai declarat că Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est este agenția care a obținut o suplimentare de 40 de milioane de euro a bugetului ca urmare a modului în care au fost promovate proiectele și a subliniat că ADRNE este regiune pilot din UE, care și-a stabilit o strategie proprie de dezvoltare.
Totodată, Flutur a spus că a reprezentat ADR Nord Est la Târgul de la Krynica și Expo Real Munchen și că în urma acestor evenimente de promovare peste 300 de agenți economici au fost contactați pentru întocmirea unor proiecte.
„În regiune am avut o implicare a universităților în elaborarea strategiei de dezvoltare și multe acțiuni de promovare a turismului, gastronomiei, una dintre ele, iari, la Cotnari, dar foarte multe acțiuni de acest gen au avut loc în fiecare județ”, a spus Flutur.
În ceea ce privește județul Suceava, Flutur a spus că județul a fost primul care am început investiții pe infrastructură pe drumul Suceava – Iași, proiect care va permite modernizarea drumului Suceava- Ipotești- Bosanci- Udești- Liteni- Dolhasca până la hotarul cu județul Iași precum și ruta Suceava- Moara- Liteni-Moara- Zaharești-Stroiești- Costâna -Dărmănești.
De asemenea pentru municipiul Suceava sunt alocate peste 30 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură, proiecte sociale și culturale, a menționat Flutur.
În ceea ce privește promovarea turismului, Flutur a amintit finanțarea proiectelor de reabilitare a monumentelor istorice, dar și cele pentru agrement, între care reabilitarea cazinoului Vatra Dornei, mănăstirile Bogdana, Dragomirna și Probota, Biserica Sf. Ilie din satul Sf. Ilie, ctitorie a lui Ştefan cel Mare și biserica din de lemn din Adâncata, dar și două proiecte de agrement la Ariniș, reabilitarea a două zone de agrement la Siret, trei proiecte de infrastructură de străzi și agrement la Vatra Dornei, reabilitarea Muzeului Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, sau modernizarea secției de obstetrică ginecologie din același municipiu.
„Urmează și alte proiecte la Câmpulung Moldovenesc Vatra Dornei și Suceava, proiectul privind clusterul Inovativ Regional Suceava – Botoșani și Universitate, pe bioeconomie, dar și 13 proiecte transfrontaliere cu Cernăuți-Ucraina”, a spus Flutur care a menționat că la acestea se adaugă și multe proiecte ale agenților economici privați.
„Vom continua același ritm de depunere a proiectelor, pentru a absorbi cât mai mulți bani europeni la nivel de județ”, a declarat Flutur.
Intră acum și în grupul de