Sădean(DSP): Spitalul Județean Suceava este etalon în țară, dar ar trebui ca secțiile de Ortopedie și Neurochirurgie să fie extinse. Managerul SJU, Vasile Rîmbu: Facem toate eforturile pentru a rezolva problemele pacienţilor care se adresează în număr tot mai mare


Intră acum și în grupul de

Inspectorii sanitari au recomandat conducerii SJU Suceava să facă o analiză privind posibilităţile de extindere a spaţiilor în care funcţionează Secţiile de Ortopedie şi de Neurochirurgie, astfel încât să se evite aglomeraţia, să se efectueze adecvat ciclurile de curăţenie şi dezinfecţie, dar şi să se asigure circuitele funcţionale.

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică Suceava din cadrul DSP Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în cursul lunii noiembrie au fost efectuate acţiuni de control la trei unităţi sanitare cu paturi din judeţul Suceava, respectiv la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, Spitalul municipal Rădăuţi şi Spitalul Bethesda din Suceava.

El a spus că, în general, unităţile respective “s-au prezentat bine la recontrol”, acestea fiind vizitate de inspectorii sanitari în cursul anului 2017 o dată sau de două ori.

“Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava este un spital foarte bun, luat ca etalon pentru  acreditarea celorlalte spitale judeţene din ţară, dar am găsit şi unele mici neconformităţi, cum ar fi la Secţia de Ortopedie, care este foarte aglomerată, unde se impune o analiză privind extinderea acestei secţii şi o creştere a numărului de paturi, pentru a se putea efectua adecvat ciclurile de curăţenie şi de dezinfecţie a saloanelor. S-a dat şi un termen pentru această analiză recomandată conducerii spitalului, adică 31 ianuarie 2018”, a explicat Sădean.

El a precizat că o altă problemă depistată la SJU Suceava se referă aglomeraţia din tronsonul de clădire unde funcţionează Secţia de Neurochirurgie, Compartimentele de Chirurgie Vasculară, Chirurgie Plastică şi Chirurgie Toracică.

Medicul epidemiolog sucevean a explicat că la acest tronson este necesară fie o eventuală relocare a unuia dintre compartimente, fie găsirea unei soluţii de extindere, întrucât nu sunt asigurate circuitele funcţionale.

“Am mai recomandat respectarea unei dispoziţii a Ministerului Sănătăţii din 9 noiembrie 2011 privind implementarea măsurilor necesare referitoare la asigurarea asistenţei medicale de urgenţă şi prin ajutor calificat pentru urgenţele cardio-vasculare majore şi a pacienţilor cu arsuri grave. Aici sunt posibilităţi limitate pentru tratamentul arşilor, de aceea s-a indicat, pe cât posibil, trimiterea lor la un centru superior”, a menţionat Sădean.

El a arătat că în celelalte două spitale verificate, Spitalul municipal Rădăuţi şi Spitalul Bethesda Suceava, inspectorii sanitari „nu au depistat probleme deosebite.”

Inspectorul şef al Serviciului Control în Sănătate Publică a subliniat că acţiunile de control vor continua în luna decembrie şi în celelalte spitale din judeţul Suceava.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a declarat, marţi, pentru NewsBucovina că dacă unitatea spitalicească ar avea spaţii excedentare, ar fi fost deja luate măsuri pentru extinderea secţiilor menţionate.

Rîmbu a spus că numărul paturilor din Secţia de Ortopedie a fost majorat deja de la 25 la 50 şi chiar şi în aceste condiţii secţia este aglomerată, fiindcă adresabilitatea este mare, fără a fi înregistrate însă situaţii în care pacienţii să stea câte doi într-un pat sau să fie supraaglomerate saloanele prin suplimentarea numărului de paturi.

El a declarat că sunt prevederi care arată că trebuie să asigurat un anumit volum de aer raportat la numărul pacienţilor dintr-un salon, adăugând că pentru evitarea aglomeraţiei  vor fi luate cu prioritate urgenţele, iar cazurile cronice vor fi programate.

“Numărul de paturi din Secţia de Ortopedie a fost majorat la maximum, iar duratele de spitalizare vor fi reglate, astfel încât să fie rezolvate toate cazurile”, a menţionat Rîmbu arătând că indicatorii dovedesc că secţia performează şi că adresabilitatea este foarte bună.

El a subliniat că SJU Suceava este o unitate performantă, iar adresabilitatea este peste capacitate.

“Ne străduim să respectăm toate regulile, inclusiv cea a curăţeniei. Noi ţinem aproape cu toate măsurile, pentru a răspunde acestor solicitări”, a precizat Rîmbu.

Managerul SJU Suceava a arătat că anul viitor se intenţionează extinderea Blocului Operator al unităţii spitaliceşti şi în spaţiul respectiv,  pe lângă sălile de operaţii, va fi mutat fie un compartiment, fie o secţie chirurgicală.

“Deocamdată, acestea sunt condiţiile, dar sunt bucuros că avem medici şi avem personal prin care putem dezvolta servicii medicale care nu au fost până acum în Suceava. Nu a fost nici Chirurgia Toracică, iar Compartimentul de Neurochirurgie a fost transformat în Secţie de Neurochirurgie, pentru că activitatea secţiei este foarte performantă”, a mai spus Rîmbu subliniind că „orice noutate costă”, iar spitalul face toate eforturile pentru a rezolva problemele pacienţilor care se adresează în număr tot mai mare.

(Liliana Bujdei)

 

 


Intră acum și în grupul de