Intră acum și în grupul de
Societatea Națională de Medicină Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie au anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.
Sursele citate precizează că la mai bine de o lună de zile de la protestul din Piaţa Victoriei, când medicii de familie atrăgeau atenţia asupra faptului că sistemul de sănătate este deteriorat, se constată că principalele revendicări ale acestora nu şi-au găsit rezolvarea.
“Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie. În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8% !
Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate şi de asigurarea unei finanţări corecte a segmentului de asistenţă medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent.
Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici şi asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României”, se arată în comunicatul de presă al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie şi al Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.
Secretarul general al Colegiului Medicilor Suceava, medicul de familie Irina Badrajan, a declarat, joi, că multe dintre revendicările medicilor de familie nu au fost acceptate la negocierile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai CNAS arătând că din cauza subfinanţării medicinei primare şi activitatea cabinetelor va fi afectată, chiar dacă valoarea punctului a fost majorată, însă cu un procent extrem de mic.
Medicul sucevean a spus că în aceste condiţii, aşa cum s-a declarat şi la nivel naţional, începând din data de 3 ianuarie nu vor mai fi acordate servicii medicale în raport cu cele decontate de CAS la cabinetele medicilor de familie.
Badrajan a mai spus că numărul medicilor de familie este relativ mic şi în aceste condiţii zone întregi rămân fără asistenţă medicală primară, mai ales că medicilor de familie nu li se acordă facilităţi pentru a fi încurajaţi să profeseze în zonele respective.
Ea a subliniat că multe medicamente au fost scoase de pe listele compensate sau gratuite, iar în alte cazuri compensaţiile sunt minore.
“Suntem ingnoraţi, ameninţaţi, luaţi în bătaie de joc. Ar trebui ca şi Asociaţia Pacienţilor să ia atitudine, pentru că şi dânşii au de suferit”, a menţionat medicul Irina Badrajan, care a atras atenţia că populaţia este din ce în ce mai bolnavă fiind înregistrată o creştere a numărului de cazuri de cancer, de boli respiratorii cronice, boli cardiace etc.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de