Intră acum și în grupul de
Un sucevean, Vincent Tecuceanu, a anunțat, luni, că va depune plângere la Colegiul Medicilor și la Parchet în cazul morții mamei sale, Cristina Ungureanu, în vârstă de 63 de ani, arătând că aceasta a fost greșit diagnosticată la Spitalul Județean de Urgență Suceava și nu i s-a oferit tratamentul de care avea nevoie.
Tecuceanu a spus că mama lui a murit din cauza unei peritonite pe fondul unei apendicite acute și că medicii care au acționat greșit trebuie să lase locurile vacante, care să fie ocupate de doctori care știu și vor să-și facă meseria.
El a povestit că din seara de 3 ianuarie 2018, mama sa s-a simțit rău și că a fost preluată de un echipaj care a venit la solicitare prin 112 și a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Suceava.
Tecuceanu a menționat că după ce i s-au făcut analize, medicul i-a transmis că în sânge a fost depistat virusul hepatitei B, boală pe care femeia a avut-o în tinerețe, dar și că glicemia este foarte ridicată, 730, fiind un început de diabet, iar apoi i s-a făcut o ecografie spunându-i că ar avea câteva fecale în intestin, ce vor fi eliminate prin clismă, urmând să fie stabilizată la Secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI).
Ulterior, i s-a spus că poate reveni a doua zi pentru vizită, iar când a ajuns a doua zi a constatat că mama sa era în stare foarte gravă.
El a mai relatat că a insistat să vorbească cu medicul, pentru că deja se panicase, mai ales că mama sa era singurul pacient care gemea, în timp ce ceilalți pacienți fie erau în comă, ori erau liniștiți.
„Doctorul a venit cu ditamai cârdul de fișe și a început să spună toate bolile de pe lume, ciroză, hepatită, blocaj renal, fel de fel de probleme. L-am întrebat ce e de făcut. Dumnealui dă din umeri și îmi răspunde că el e doar de gardă”, a spus Tecuceanu.
Bărbatul a adăugat că seara a fost anunțat că mama sa a decedat, iar a doua zi dimineața a aflat, după necropsie, că moartea a fost cauzată de o peritonită generalizată pe fondul unei apendicite acute.
Suceveanul a arătat că mama sa era încă lucidă când a ajuns la spital.
„A spus ce o doare. Cerea apă. Prezenta toate simptomele unei peritonite. Avea burta mărită și tare. Cerea apă încontinuu”, a spus suceveanul.
El a menționat că mamei sale i s-au făcut analize și ecografie fără să fie stabilit diagnosticul corect.
„La diagnostic nu a ieșit. Toate bolile din lume în afară de peritonită”, a declarat Tecuceanu.
Bărbatul a anunțat că va intenta proces în acest caz.
„Știu sigur că nu sunt unicul caz și, din păcate, pentru o perioadă nu voi fi nici ultimul. Dorința mea este ca acești doctori incompetenți să lase posturile vacante, să lase locurile unor doctori care merită aceste posturi, să-și facă treaba, să nu mai fie spitalul acesta o măcelărie. Să trateze oamenii ca niște oameni cu drepturi”, a menționat Tecuceanu.
El a subliniat că pe tot parcursul internării mamei sale în spital nu s-a pus problema unei intervenţii chirurgicale pentru peritonită.
„Nu s-a pus problema de operație. I s-a spus că este ceva simplu, că se va face o clismă, i se va reduce glicemia la normal și își va reveni și atât. A doua zi, când l-am întrebat pe doctorul de gardă dacă i s-a făcut clisma, a spus că nu a fost vorba de așa ceva. Deci, nu există comunicare nici între secții. El nu știa că pacientei trebuia să i se facă clismă”, a spus Tecuceanu.
Vincent Tecuceanu a adăugat că mama sa a fost conectată la un aparat de insulină, dar avea și perfuzii, iar toate acestea nu ajutau la peritonită.
„Mama mea a stat în spital o zi și o noapte. În timpul acesta putea să fie operată de cinci ori pentru peritonită. Puteau oricând să o salveze”, a mai declarat Tecuceanu.
El a subliniat că mama sa fost „super ok” până în ziua de 3 ianuarie, când a colapsat și că aceasta nu mai fusese internată.
Tecuceanu este decis să facă tot ceea ce este nevoie pentru ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple.
„Voi colecta toate datele posibile ca să refac traseul mamei mele în penal, voi face plângere la Colegiul Medicilor și la Parchet. Voi face tot posibilul ca acest sistem, măcar în Suceava să se îndrepte”, a spus Tecuceanu.
El a menționat că nu vrea despăgubiri, ci doar ca posturile medicilor pe care îi consideră vinovați să fie ocupate de alte persoane care știu și vor să își facă meseria.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul Mihai Ardeleanu, a declarat, luni, că o comisie va efectua o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate modul în care s-a intervenit în cazul unei paciente în vârstă de 63 de ani internată în spital cu „hiperglicemie” şi „stare generală alterată” şi care a murit joi seara, în Secţia ATI a spitalului, în urma unei peritonite.
Ardeleanu a spus că femeia, în vârstă de 63 de ani, s-a prezentat miercuri seara, la UPU din cadrul SJU Suceava, cu “o stare generală alterată”, cu glicemie mare, de 700 mg/dl, fiind “diabetică şi supraponderală”.
Medicul sucevean a mai spus că pacienta a fost consultată în UPU şi de un chirurg, în condiţiile în care avusese şi vărsături, recomandând internarea acesteia “pentru echilibrarea diabetului, dată fiind glicemia enorm de mare”.
“Pacienta a fost internată în Terapia Intensivă centrală a spitalului, prin Secţia Diabet şi Boli de Nutriţie. S-a încercat echilibrarea diabetului la o persoană supraponderală şi cu intoleranţă digestivă. Glicemiile nu au scăzut foarte mult şi, în final, bolnava a decedat în Reanimare. Ulterior, s-a spus că în cazul bolnavei ar fi trebuit intervenit chirurgical, pentru a se opera de o peritonită, însă, din cât am stat de vorbă cu colegii de la Reanimare, starea bolnavei nu permitea în momentul internării la Terapie Intensivă nici un act chirurgical şi s-a încercat, iniţial, echilibrarea diabetului şi a stării hiperglicemice enorme pe care o prezenta bolnava având glicemia 700, ceea ce făcea ca o eventuală operaţie să fie grevată de un risc foarte mare la această pacientă. Din păcate, pacienta a decedat înainte de a se mai putea face alte investigaţii şi de a se putea face un act chirurgical”, a explicat medicul Mihai Ardeleanu.
El a spus că în cazul pacientei, aşa cum prevedea protocolul, s-a efectuat în UPU şi o investigaţie la echograf.
“Examenul echografic a fost efectuat, dar nu a arătat mare lucru, din cauză că bolnava era supraponderală. A fost văzută şi de chirurg în UPU, care era de serviciu, şi care nu şi-a asumat ideea unei intervenţii chirurgicale, iar echografia nu recomanda, prin ceea ce s-a descris acolo, să se facă o intervenţie chirurgicală, chiar cu riscuri majore asupra pacientei”, a mai spus Ardeleanu, care a adăugat că din cauza glicemiei foarte mari, pacienta era “obnubilată”, adică „nu se putea discuta cu ea”.
Întrebat care era riscul operator în cazul în care s-ar fi intervenit chirurgical, medicul sucevean a explicat că exista riscul, în condiţiile în care pacienta avea hiperglicemie, ca aceasta “să nu se mai trezească din anestezie” sau “să facă un stop cardiac”.
“La glicemia aceasta, nu poţi să mai mânuieşti bolnavul foarte bine, nu răspunzi de anestezie, de cât de bine pătrunde anestezicul, adică există nişte riscuri majore, pe care echipa de medici de atunci nu şi le-a asumat”, a menţionat Ardeleanu.
El a precizat că pacienta “se pare că era diabetic cronic”, adăugând că un diabet la care glicemia ajunge la 700 este “practic neglijat complet din punct de vedere al tratamentului”.
Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a mai declarat că se va efectua o cercetare internă de către o comisie ce va fi desemnată de direcţiunea spitalului pentru a se vedea modul în care s-a intervenit şi pentru a se afla răspunsurile la toate întrebările care se pun în legătură cu acest caz, urmând să se discute şi cu medicii şefi ai Secţiilor de Chirurgie şi ATI, dar şi cu familia pacientei.
El a menţionat că până în cursul dimineţii de luni nu a fost primită nici o sesizare din partea aparţinătorilor pacientei.
“Nu am cunoştinţă ca familia să fi făcut vreo sesizare până acum”, a precizat Ardeleanu. Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava a arătat că diagnosticul la internare în cazul pacientei a fost “diabet şi stare hiperglicemică majoră”, iar în urma efectuării necropsiei s-a stabilit drept cauză a decesului “peritonita”, adăugând că toate documentele medicale “se vor aduna” şi vor fi analizate la nivelul comisiei care va efectua ancheta internă.
“Erau nişte simptome abdominale, dar dumneavoastră trebuie să ştiţi că peritonita are mai multe stadii, ultimul stadiu fiind acela în care se spune că abdomenul e de lemn, adică o burtă foarte tare, la care nu mai există un punct iniţial al durerii, toată burta doare, indiferent unde-l atingi. Pacienta nu avea aşa ceva, dacă era la momentul respectiv, probabil că era un debut de peritonită, care la o bolnavă supraponderală şi cu o glicemie foarte mare nu a focalizat atenţia medicului respectiv pe abdomen, strict.Vărsăturile pot apărea şi în starea hiperglicemică, dar şi în peritonită. Aici, doar medicii care au văzut cazul iniţial pot spune cât era ponderea simptomelor legate de hiperglicemie şi cât a celor legate de peritonită, care, probabil, că au fost de la început, numai că la un bolnav supraponderal şi cu glicemia mare, au fost mai puţin luate în seamă”, a explicat medicul sucevean.(N.B.; L.B.)
Intră acum și în grupul de