Intră acum și în grupul de
Medici, psihologi, preoți, foste paciente, asistenţi sociali, dar şi numeroşi tineri au participat marţi, la Muzeul de Istorie din Suceava, la cea de a V-a ediţie a dezbaterii “Opreşte cancerul de col uterin!”, organizată de Televiziunea Intermedia Suceava şi Asociaţia SEVA Suceava, ce a avut ca scop informarea populaţiei cu privire la modalitatea de prevenire şi de depistare precoce a acestei boli.
În cadrul dezbaterii, cele două moderatoare, Angela Zarojanu şi jurnalista Adriana Dascălu Bulină, au subliniat importanţa informării populaţiei feminine cu privire la profilaxia şi depistarea precoce a cancerului de col uterin, în condiţiile în care, potrivit statisticilor, incidenţa acestui tip de cancer în România este dublă faţă de media europeană, iar ţara noastră se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea prin cancer cervical.
Jurnalista Adriana Dascălu Bulină a declarat că evenimentul desfăşurat sub titulatura “Opreşte cancerul de col uterin!”, inspirată de sloganul sub care Asociaţia Internațională de Prevenire a Cancerului Cervical desfăşoară, în intervalul 28 ianuarie-3 februarie, a XII-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, are nu numai un caracter educativ-informativ, ci şi unul umanitar, fondurile strânse din donaţii şi din cumpărarea biletelor de participare la tombolă urmând să fie donate unei sucevence diagnosticate cu cancer de col uterin, care are nevoie de sprijin financiar.
Evenimentul a debutat cu prezentarea unei situaţii statistice realizate de DSP Suceava privind cazurile nou depistate în cursul anului 2017, cazurile aflate în evidenţă la sfârşitul anului trecut, dar şi o situaţie a persoanelor care au efectuat testul Babeş-Papanicolau în cadrul celor două reţele de screening organizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava şi la Spitalul municipal Fălticeni.
Prezent la dezbatere, medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava, a declarat că „România deţine la capitolul îmbolnăvire şi mortalitate prin cancer de col uterin un ruşinos loc fruntaş în Europa”, iar acest lucru denotă “o lipsă de civilizaţie”, dar şi o lipsă de informare şi educare pentru sănătate” a populaţiei feminine.
Badrajan şi-a exprimat speranţa că tânăra generaţie va înţelege că preocuparea pentru sănătate şi prevenţia reprezintă o „dovadă de progres şi civilizaţie”.
“Prezentarea la medic şi consilierea femeilor, a fetelor este extrem de importantă”, a subliniat Badrajan adăugând că femeile şi tinerele fete trebuie să fie foarte bine pregătite şi să fie informate despre cum să se protejeze, mai ales că unele dintre ele îşi încep viaţa sexuală foarte devreme.
Ea a spus că printre modalităţile de prevenire a apariţiei cancerului de col uterin se numără evitarea infecţiei cu HPV, vaccinarea anti HPV(Human Papilloma Virus), fiind recomandată administrarea vaccinului înainte de începerea vieţii sexuale, dar şi screeningul citologic prin efectuarea în mod regulat a testului Babeş-Papanicolau.
Medicul Irina Badrajan a subliniat importanţa informării corecte în privinţa acestei boli, dar şi adoptarea de către fiecare persoană a unei “atitudini pozitive şi responsabile” faţă de propria sănătate.
Medicul Maria Bucşineanu, din cadrul Centrului Judeţean de Planificare Familială Suceava, a declarat că acest tip de cancer are o etiologie cunoscută, iar o formă de prevenţie primară o reprezintă vaccinarea anti HPV.
“Din păcate, vaccinarea nu exclude o altă formă de prevenţie, prevenţia secundară de depistare precoce a leziunilor, care se face prin testarea Babeş-Papanicolau. O altă particularitate a acestei forme de cancer este că evoluează o perioadă lungă de timp. Cancerul de col uterin are o perioadă în care la nivelul colului uterin sunt leziuni, aşa-numitele leziuni precanceroase, leziuni preneoplazice, care au diferite grade, de la displazii cervicale uşoare, medii, la cele severe şi care pot să staţioneze, pot să regreseze, dar de multe ori pot să progreseze spre un cancer de col uterin, numai că perioada de progresie spre cancerul de col uterin durează între 6 şi 10 ani”, a explicat Bucşineanu.
Ea a spus că leziunile displazice pot fi depistate prin testul Babeş-Papanicolau şi pot fi tratate menţionând că doar în această etapă evoluţia spre cancerul de col uterin poate fi stopată, iar vindecarea este de sută la sută, motiv pentru care este recomandată efetuarea acestui test cu regularitate, întrucât permite depistarea a peste 95 la sută din leziunile precanceroase şi din formele incipiente de cancer.
“Se consideră că incidenţa cea mai mare a displaziilor, a acestor stări precanceroase şi a cancerului de col uterin este între 25 şi 45 de ani, numai că s-a constatat o creştere a prevalenţei acestor displazii cervicale şi o scădere a vârfului incidenţei, iar acest lucru este determinat de faptul că debutul vieţii sexuale la tinerele fete este mai precoce”, a precizat medicul sucevean Maria Bucşineanu arătând că este recomandabil ca prima testare Babeş-Papanicolau să se realizeze în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale a femeilor, apoi frecvenţa de testare să fie anuală sau la doi ani.
La rândul său, medicul Aurelia Dobromir din cadrul aceluiaşi centru a precizat că testarea Babeş-Papanicolau este cea mai eficientă modalitate de depistare timpurie a primelor modificări pe care virusul Papilloma uman, incriminat în apariţia cancerului cervical, le poate genera la nivelul celular al colului uterin.
Ea a subliniat că prin intermediul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani au posibilitatea de a efectua gratuit acest test, indiferent dacă sunt sau nu asigurate.
“Nu toate purtătoarele de virus HPV vor face cancer de col uterin. În special, mă refer la fetele tinere care, spre norocul lor, dispun de un sistem imunitar mult mai puternic şi care poate fi ajutat să devină şi mai puternic apelând la timp la această modalitate de depistare, de a începe la timp un tratament care să le rezolve leziunile incipiente şi, în acelaşi timp, să le activăm această imunitate şi organismul lor să lupte singur împotriva tulpinilor virulente de virus, ce pot fi responsabile în timp de apariţia cancerului de col uterin”, a menţionat medicul Aurelia Dobromir.
Coordonatorul reţelei de screening organizate la SJU Suceava, medicul primar ginecolog Laura Coca, a declarat că programul de depistare precoce activă a cancerului de col uterin, ce se derulează din anul 2012 şi se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, , funcţionează bine în prezent, adăugând că din totalul celor 1096 de femei care au efectuat testul citologic, la 33 dintre acestea au fost depistate leziuni displazice. Coca a spus că medicul de familie înscris în programul de screening poate iniţia, informa şi orienta o pacientă spre un centru de recoltare sau spre Centrul de Planificare Familială pentru a efectua gratuit testul Babeş-Papanicolau.
Medicul sucevean a menţionat că dacă incidenţa cancerului de col uterin este extrem de redusă până la vârsta de 25 de ani, în schimb, incidenţa infecţiei HPV este foarte mare până la această vârstă.
Adresându-se tinerilor prezenţi la dezbatere, medicul Laura Coca le-a atras atenţia că prevenirea apariţiei acestui tip de cancer se poate realiza prin vaccinarea anti HPV şi i-a informat că acest tip de virus este transmis pe cale sexuală, de aceea se recomandă folosirea prezervativelor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
“Dragii mei adolescenţi, voi sunteţi generaţia vaccinului, voi trebuie să vă daţi seama şi să conştientizaţi că prin vaccinare reuşiţi să vă faceţi prevenţia acestui tip de cancer. La ora actuală, în lume există trei tipuri de vaccin : este un tip de vaccin bivalent, care se adresează serotipurilor înalt oncogene, există vaccinul tetravalent, care vine cu tipul de ce determină condilomatoza vulvo-vaginală, o altă boală neplăcută şi deloc de dorit, şi vaccinul nonavalent, care există de acum în lumea ştiinţifică avansată şi îşi doreşte să eradicheze această formă de cancer. Atenţie, dragii mei! Până la urmă, HPV se ia în primul rând pe cale sexuală, iar asocierea cu alte boli cu transmitere sexuală, la ora actuală există o modificare evidentă a profilului bolilor venerice, asocierea cu Chlamydia trachomatis, o altă infecţie care nu se vede, creşte fantastic virulenţa.”, a precizat medicul Laura Coca.
Ea le-a transmis participanţilor că vaccinul anti HPV este “sigur” şi “protejează” organismul împotriva infecţiei cu acest tip de virus, recomandând, totodată, vaccinarea.
Medicul primar Dan Dumitrache de la Centrul Medical Bucovina a declarat că dacă în urmă cu 8-10 ani foarte multe paciente care se prezentau la cabinet nu ştiau ce înseamnă testul Babeş-Papanicolau, în prezent, situaţia s-a schimbat, iar femeile vin din proprie iniţiativă şi solicită efectuarea testării.
El este de părere că astfel de dezbateri, care sunt utile şi importante, ar trebui organizate “peste tot” şi să fie axate nu numai pe problematica legată de profilaxia şi prevenţia cancerului de col uterin, ci “pe tot ceea ce înseamnă educaţia medicală a populaţiei”, capitol la care suntem “deficitari”.
Preşedintele Colegiului Medicilor Suceava, Sorin Hîncu, medic chirurg cu o experienţă profesională de peste 40 de ani, a declarat că această formă de cancer este foarte uşor de depistat faţă de alte tipuri de cancer, ce evoluează “mascat”, iar atunci când semnele devin evidente, pacientul este déjà într-un stadiu avansat al bolii.
Medicul chirurg sucevean a spus că multă lume este „îngrozită” doar la auzul cuvântului cancer, dar sfatul lui este ca oamenii să aibă încredere, să se prezinte la medic, să efectueze controale periodice şi să aibă un stil de viaţă sănătos arătând că atunci când boala este depistată în stadii incipiente, mai ales în cazul cancerului de col uterin, tratamentul este foarte eficient, iar vindecarea este “de sută la sută”.
El a spus că, în general, oamenii asociază boala cu durerea, iar cum în stadiul de început al bolii “cancerul nu doare”, mulţi se prezintă la medic cu întârziere, când afecţiunea este deja avansată.
Medicul sucevean a precizat că de-a lungul carierei sale profesionale a operat sute de femei care fuseseră diagnosticate cu cancer cervical.
“În primele faze ale bolii, dacă se face intervenţia chirurgicală, boala este vindecabilă sută la sută”, a menţionat Hîncu.
În cadrul dezbaterii, preotul Cătălin Mureş a spus că sunt situaţii când “jena, ruşinea şi delăsarea” îi împiedică pe unii oameni să ajungă la medic şi la spovedanie.
El a arătat că delăsarea vine şi din faptul că oamenii nu îşi fac timp pentru ei şi au impresia că lor nu li se poate întâmpla să se îmbolnăvească.
“Sfântul Apostol Pavel spune foarte simplu: fiecare om este dator să-şi iubească şi să-şi îngrijească trupul, adică ne îndeamnă să mergem să facem acele vizite regulate la medic”, a spus părintele Cătălin Mureş.
Preotul sucevean a menţionat că la nivelul Bisericii sunt mai multe centre de susţinere a bolnavilor în mai multe oraşe, precum şi servicii de asistenţă socială şi asociaţii din cadrul Bisericii care sprijină persoanele cu afecţiuni grave, iar preoţii din parohii acordă suportul moral, dar şi material acestor bolnavi, cu ajutorul comunităţii locale.
Două dintre pacientele diagnosticate cu cancer de col uterin şi care au învins boala, Loredana şi Oana, le-au îndemnat pe femei aibă grijă de sănătatea lor şi să meargă periodic la medic.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de