Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică Suceava a transmis spitalelor din judeţ care sunt măsurile care se impun în condiţiile creşterii numărului cazurilor de viroze respiratorii şi a afecţiunilor compatibile cu gripa.
Într-un comunicat de presă al DSP Suceava se menţionează că toate spitalele din județ au restricționat accesul vizitatorilor, cu excepţia Spitalului Municipal Rădăuți și a Spitalului Orășenesc Gura Humorului, care își vor adapta conduita în funcție de evoluția situaţiei epidemiologice.
De precizat este că DSP Suceava a transmis, miercuri, o adresă către spitalele din judeţ prin care recomandă adoptarea unor măsuri specifice în contextul creşterii numărului de infecţii respiratorii acute şi a intensificării activităţii gripale, printre aceste măsuri numărându-se restricţionarea sau interzicerea după caz a accesului vizitatorilor în sectoarele de risc, interzicerea vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie, efectuarea triajului epidemiologic al personalului din toate secţiile şi compartimentele la intrarea în serviciu, iar angajaţii depistaţi cu simptomatologie respiratorie să fie scoşi temporar din sectorul de activitate.
Totodată, DSP Suceava a mai recomandat efectuarea triajului epidemiologic al pacienţilor la internare în vederea evitării constituirii unor situaţii de risc epidemiologic, asigurarea echipamentului de protecţie în cantităţi suficiente în secţii şi compartimente, precum şi vaccinarea personalului care nu s-a vaccinat antigripal până în prezent.
Sursa citată precizează că Institutul Național de Sănătate Publică a transmis, joi, DSP Suceava o serie de recomandări adresate tuturor furnizorilor de servicii medicale, care au fost communicate acestora.
Printre precauţiile standard recomandate de INSP furnizorilor de servicii medicale se numără evitarea contactului apropiat cu persoanele care prezintă simptomatologie respiratorie şi evitarea aglomerărilor de persoane în spaţii inchise, spălarea mâinilor, aerisirea spaţiilor în care se desfăsoară activităţile, purtarea măştilor de unică folosinţă de către persoanele care prezinta febră însoţită de manifestări respiratorii.
Totodată, INSP mai recomandă atât informarea populaţiei ca în cazul în care o persoană dezvoltă simptome severe sau simptome care nu se ameliorează în termen de 72 de ore de la debut sau care are un risc crescut de complicaţii cauzate de gripă, să se prezinte la medic, cât şi continuarea vaccinării antigripale a populaţiei şi a personalului din unităţile sanitare.
În cazul spitalelor, INSP recomandă printre altele raportarea la DSP a eventualelor episoade (mai mult de trei cazuri) de îmbolnăviri prin afecţiuni acute de căi respiratorii, survenite simultan sau într-o perioadă scurtă de timp, în secţiile de spitalizare, dar şi instruirea personalului medico-sanitar şi auxiliar privind măsurile ce se impun pentru prevenirea transmiterii infecţiilor respiratorii acute.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava a decis, marţi, limitarea accesului vizitatorilor la două ore pe zi din cauza creşterii numărului de cazuri de viroze respiratorii, inclusiv cu evidenţierea virusurilor gripale, dar şi a ratei scăzute de vaccinare antigripală în rândul persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Astfel, programul de vizită este prevăzut pentru intervalul 15.00 -17.00 de luni până vineri și de la 13.00 la 15.00 în zilele de sâmbătă și duminică.
Potrivit unei statistici a DSP Suceava, în perioada 29 ianuarie-4 februarie 2018, în judeţul Suceava s-au raportat 30 de cazuri de gripă diagnosticate clinic, din care 24 în zona Sucevei şi 6 cazuri în zona Rădăuţi.
Cele mai multe cazuri de gripă diagnosticate clinic, 19, s-au înregistrat la grupa de vârstă 15-49 de ani, la grupele de vârstă 50-64 de ani şi peste 65 de ani s-au înregistrat câte patru cazuri, alte două cazuri au fost raportate la grupa de vârstă 5-14 ani, iar un caz s-a înregistrat la grupa de vârstă 2-4 ani.
Din totalul celor 30 de pacienţi diagnosticaţi cu gripă, 15 au fost fost internaţi în spital, din care 9 la Secţia de Boli Infecţioase a SJU Suceava şi 6 la Spitalul Rădăuţi.
Şi numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut în intervalul menţionat faţă de perioada anterioară, în judeţ fiind raportate 2904 cazuri cu 77 de internări, grupele de vârstă cele mai afectate fiind 5-14 ani, unde s-au înregistrat 982 de cazuri, grupa 15-49 de ani cu 633 de cazuri şi grupa 2-4 ani cu 554 de cazuri de îmbolnăvire.
Tot în perioada 29 ianuarie-4 februarie au mai fost raportate 803 cazuri de pneumopatii acute, cu 100 de internări, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, 189, fiind la grupa de vârstă 15-49 de ani.
Reamintim că în săptămâna 22-28 ianuarie 2018, în judeţ au fost raportate 2440 de cazuri de viroze respiratorii, 684 de cazuri de pneumonie şi 10 cazuri de gripă diagnosticate clinic.
De asemenea, în judeţul Suceava au fost confirmate până în prezent trei cazuri de gripă, din care două cu virus de tip AH1 şi unul cu virus de tip B.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de