Intră acum și în grupul de
Reprezentantul IHK Akademie Schwaben, Georgeta Schild, care a participat, vineri, la Suceava, la o întâlnire cu autorități locale în vederea dezvoltării învățământului dual în județ, a spus că prin acest tip de învățământ județul Suceava va putea atrage investitori străini în zonă și va putea asigura o creștere economică.
Georgeta Schild a participat la Suceava la această în urma discuțiilor dintre președintele regiunii Schwaben, Jurgen Reichert și președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care a dorit să obțină mai multe informații despre modul în care se realizează, în Germania, învățământul dual.
La întâlnirea de la Suceava cu Georgeta Schild au fost prezenți reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Suceava, primarului Sucevei, Ion Lungu, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Suceava, ai Liceului „Petru Mușat” și ai firmei Ambro, firmă datorită căreia s-a înființat prima clasă de învățământ dual din județ.
Flutur a spus după întâlnire, că Georgeta Schild a explicat pe larg experiența Germaniei pe școlile de meserii și că rolul cel mai important îl are Camera de Comerț și Industrie, menționând că numai la nivelul instituției pe care o reprezintă sunt 1800 de cursuri de specializare în fiecare an.
Președintele CJ Suceava a subliniat că cei care îi învață pe ucenici provin din producție, de la firme și au o atestare care este obținută în baza unei proceduri simple, trebuie să aibă și o pregătire minimă pedagogică.
„Cel care te învață meserie, în primul rând trebuie să o știe el, să nu te învețe teorie, ci practică”, a spus Flutur.
El a menționat că dincolo de asta mediul de afaceri este cel care finanțează desfășurarea acestor activități și se pune un foarte mare accent pe relația între întreprindere și ucenic, iar mediator este Camera de Comerț și Industrie.
Flutur a spus că mai sunt foarte multe lucuri de învățat și a menționat că s-a convenit să se organizeze întâlniri și cu ceilalți agenți economici care au cerut clase de învățământ dual, fiind vorba de un agent economic din Câmpulung Moldovenesc care a făcut o solicitare în domeniul pielăriei, filatura Gura Humorului, pentru o clasă de filatori, iar la Suceava două firme au solicitat clase pentru mecanici și mecanici auto.
Președintele CJ Suceava a mai spus că urmează și întâlniri cu reprezentanți ai altor firme, iar apoi ar urma să meargă la Brașov la cei care au pus bazele învățământului dual din România.
El a arătat că la Brașov este o școală privată care a fost realizată la inițiativa unui grup de 13 firme germane care au investit în Brașov și aveau nevoie de angajați calificați.
„Dorim să înființăm Formul de dezvoltare economică a județului Suceava și să abordăm temele cele mai sensibile ale mediului de afaceri”, a spus Flutur arătând că una din teme este lipsa forței de muncă și în special cea calificată, migrația forței de muncă, dar și ce facilități pot fi acordate de agenții economic, ce burse pot fi acordate de stat și ce facilități pot fi acordate de autoritățile locale ca la Suceava să vină mai mulți investitori să investească, să creeze locuri de muncă pentru oamenii de aici.
Georgeta Schild a arătat, la rândul său, că a avut posibilitatea să prezinte rolul important pe care îl joacă în Germania Camera de Comerț și Industrie pentru legătura între agenții economici și școlile de formare profesională și speră că micile începuturi de la Suceava să prindă contur și să se materializeze într-un învățământ dual foarte bine pus la punct.
„Prin învățământul dual, județul Suceava, cu siguranță va putea atrage investitori străini în zonă și va putea asigura o creștere economică a zonei”, a spus Schild.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a mulțumit președintelui Jurgen Reichert pentru sprijin și Georgetei Schild pentru prezentare și a arătat că se va continua seria de întâlniri pentru mai multe clase de învățământ dual și profesional în județul Suceava.(T.B.)
Intră acum și în grupul de