Intră acum și în grupul de
Centrul de Epilepsie Nord-Est Carpatic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava colaborează cu Centrul de Diagnostic German din Chişinău în domeniul neuroimagisticii medicale în cazul pacienţilor cu epilepsie pentru care este recomandabilă investigaţia cu echipamente de înaltă rezoluţie, respectiv RMN 3 Tesla, pentru depistarea leziunilor epileptogene.
Coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic din cadrul SJU Suceava, medicul Ana Miron, a declarat, joi, că centrul sucevean colaborează cu clinica universitară germană Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum şi cu Centrul de Diagnostic German din Chişinău în domeniul neuroimagisticii medicale.
Ea a spus că pacienţii cu epilepsie care sunt evaluaţi prechirurgical la Suceava pentru a se vedea dacă sunt candidaţi eligibili pentru chirurgia epilepsiei necesită protocoale specifice de diagnostic imagistic pe care puţine clinici din ţară le pot oferi şi au nevoie de explorări imagistice realizate cu un echipament de rezoluţie înaltă pentru a se putea depista toate leziunile epileptogene.
Medicul sucevean a explicat că Centrul de Diagnostic German din Chişinău are în dotare un aparat de rezonanţă magnetică nucleară 3 Tesla, având, totodată, softuri şi protocoale specifice pentru epilepsie, iar rezultatele explorărilor sunt recunoscute şi de clinica universitară germană Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum, cu care Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava are un parteneriat de colaborare.
Medicul Ana Miron a menţionat că pacienţilor spitalului sucevean care au nevoie de o astfel de investigaţie imagistică la un aparat RMN 3 Tesla li se poate recomanda efectuarea acesteia la Centrul de Diagnostic German din Chişinău, însă ei sunt cei care decid unde doresc să se adreseze, întrucât costul explorării este suportat de pacienţi.
“Parteneriatul va fi la fel cum a fost şi până acum, pacienţiilor care vor necesita această investigaţie, li se va recomanda să meargă pentru investigaţie la Centrul de Diagnostic German, deoarece nu putem impune, este o clinică privată, pacientul va plăti de sine stătător această investigaţie, dar le vom oferi informaţii necesare despre beneficii raportate la cost şi eficienţă, astfel încât pacienţii să poată alege din mai multe opţiuni. Avem opţiunea de a merge la Bucureşti, iar contra costul investigaţiei este acesta şi calitatea aceasta sau avem opţiunea să mergem la Chişinău cu preţul acesta şi calitatea respectivă. Deseori, din experienţa mea, când plecam în Germania, colegii de acolo întotdeauna au ales să repete investigaţia RMN, deşi eu veneam cu investigaţie din afară, însă în cazul investigaţiilor efectuate la Centrul de Diagnostic German de la Chişinău nu a necesitat ca pacientul să suporte cheltuielile pentru o investigaţie în plus în Germania”, a explicat medicul Ana Miron.
Ea a declarat că la workshop-ul care va fi organizat în data de 7 iunie 2018, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la care vor participa prof. univ. dr. Jörg Wellmer și PD. dr. Marec von Lehe din Germania, vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai Centrului de Diagnostic German din Chişinău.
De menţionat este că, în cursul zilei de joi, doi reprezentanţi ai Centrului de Diagnostic German, medicul Maria Moldovanu, coordonator al Departamentului RMN-CT, respectiv medicul Ştefan Speianu, şef al Departamentului Marketing, s-au aflat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde au avut o întrevedere cu coordonatorul Centrului de Epilepsie Nord-Est Carpatic, medicul Ana Miron, în cadrul căreia au fost discutate detaliile colaborării viitoare între cele două centre.
Medicul Maria Moldovanu a declarat că Centrul de Diagnostic German din Chişinău dispune de echipamentul necesar pentru monitorizarea pacientului sedat în timpul investigaţiei la aparatul RMN 3 Tesla, dar şi după efectuarea procedurii şi a arătat că acest tip de explorare este disponibil pentru adulţi şi copii, centrul având şi un medic anestezist pediatru care consultă copiii, îi selectează şi le explică etapele pregătirii în vederea efectuării investigaţiei.
Ea a spus că şi pentru investigaţiile imagistice pe care le efectuează copiii au fost organizate protocoale pediatrice, cu o anumită durată de timp, calculată în funcţie de zona investigată, dar şi cu sedarea acestora.
Medicul Maria Moldovanu a adăugat că în centru sedarea este intravenoasă, este de scurtă durată, de 15 până la 30 de minute, exact pentru intervalul de timp cât se efectuează investigaţia imagistică.
Ea a subliniat că pentru pacienţii din România, ce se adresează acestui centru, consultaţiile efectuate de medicul anestezist se realizează în prima parte a zilei, iar investigaţia imagistică propriu-zisă are loc după o oră sau două de la consultaţie şi pacienţii pot pleca spre domiciliu în aceeaşi zi.
Coordonatorul Departamentului RMN-CT al CDG a precizat că rezultatele sunt transmise pacienţilor on-line, iar atunci când este necesară o a doua opinie există o colaborare cu specialişti ai unor clinici din Germania, inclusiv cu clinica universitară Knapschaftskrankenhaus Ruhr- Epileptology Bochum.
Medicul Maria Moldovan a menţionat că pentru un protocol de epilepsie costul minim este de 680 de lei, iar cel al investigaţiei imagistice cu sedare și cu substanță de contrast este de 1140 de lei, fiind inclus şi costul anesteziei.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de