Intră acum și în grupul de
Inspectorul şcolar general al judeţului Suceava, profesorul Cristian Cuciurean, a declarat, vineri, pentru NewsBucovina, că în anul şcolar viitor, în planul de şcolarizare sunt prevăzute alte trei clase în învăţământul profesional dual, la solicitarea agenţilor economici.
Cuciurean a spus că în municipiul Suceava există déjà o astfel de clasă la Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, în parteneriat cu SC Ambro SA Suceava.
El a mai spus că pentru anul şcolar viitor sunt propuse trei clase de învăţământ profesional dual, din care una la Colegiul Silvic “Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, în parteneriat cu o firmă româno-franceză, SC ICC Prod, pentru domeniul textile-pielărie, o clasă la Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului, în parteneriat cu SC Nova Fil din localitate, pentru profesia filator şi o clasă la Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava, în parteneriat cu două firme din domeniul mecanic, Euro Speed şi Railex, pentru profesia mecanic auto.
“În România funcţionează învăţământul profesional dual în care şcolile realizează un parteneriat cu agenţii economici, care vin şi sprijină elevii financiar, dar şi cu alte aspecte materiale, locuri de practică, astfel încât aceştia să se adapteze cât mai bine la locul de muncă şi când ajung să termine şcoala profesională să poată fi integraţi imediat la locul de muncă”, a precizat Cuciurean.
El şi-a exprimat speranţa că tinerii vor opta şi pentru învăţământul profesional dual, care le poate asigura un loc de muncă imediat, dacă sunt “bine îndrumaţi şi bine calificaţi” şi îşi vor câştiga existenţa în mod onorabil.
Inspectorul şcolar general al ISJ Suceava a subliniat că firmele încep să se implice mai mult, în condiţiile în care pe piaţa muncii este nevoie de forţă calificată.
La rândul său, directorul CJRAE Suceava, profesorul Maria Pavelescu, a declarat vineri că părinţii trebuie să înţeleagă că “nu este nici o ruşine” ca elevii să meargă să înveţe la o şcoală profesională sau în învăţământul profesional dual.
“Copiii au posibilitatea să obţină o calificare, imediat vor putea avea salariul lor. La noi este încă acea mentalitate că e ruşine să mergi la învăţământul profesional şi tehnic. Cred că aici trebuie să lucrăm, la schimbarea mentalităţii părinţilor”, a spus Pavelescu.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de