Intră acum și în grupul de
Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava s-a clasat pe locul al doilea în cadrul competiției nanționale Proiecte Complexe de Cercetare – Dezvoltare – Inovare (PCCDI).
Rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, că această competiție a avut un buget total de 436 de milioane de lei, în total fiind depuse 380 de propuneri de proiecte, în care au fost implicate 219 instituții de cercetare și dezvoltare. De asemenea, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a menționat că 87 de proiecte au fost declarate câștigătoare, conducând astfel la o rată de succes de aproximativ 23%.
„Iată că Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a contractat, în calitate de coordonator, trei proiecte complexe realizate în consorții de cercetare-dezvoltare și inovare în valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei, rezultat ce o clasează pe locul al doilea între universitățile din România, la egalitate cu Universitatea București și în urma Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, câștigătoare a patru astfel de proiecte”, a spus Dimian.
Acesta a menționat că rezultatele competiției au fost publicate în decembrie 2017, iar contractarea proiectelor câștigătoare a avut loc în perioada martie – mai 2018.
„Scopul competiției desfășurată în cadrul Planului Național de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2015-2020 a fost îmbunătățirea performanței instituționale a organizațiilor publice de cercetare cu tradiție și cu posibilități de relansare în domenii socio-economice de interes pentru România, prin susținerea și dezvoltarea competențelor de cercetare existente la nivel instituțional, precum și a capacităților de transfer a unor rezultate aplicabile pe plan național”, a precizat prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian.
Rectorul interimar al USV a subliniat că această competiție a fost orientată, în principal, către cercetarea aplicată.
„Avem competiții importante și în ceea ce privește cercetarea fundamentală, e adevărat că bugetele acelor competiții sunt semnificativ mai mici, dar cred că unul din meritele acestei competiții este tocmai orientarea către industrie”, a explicat universitarul sucevean.
Cele trei proiecte pe care le coordonează USV sunt: „Stații de încărcare conductive, fixe și MobiLe, pentru transport cu propulsive Electrică – SmiLE-EV”; „Platformă hibridă de comunicații prin lumină vizibilă și realitate augumentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistență și siguranță activă a autovehiculelor – CAR Safe”; „PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente innovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potential touristic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală”.
În ceea ce privește proiectul „Stații de încărcare conductive, fixe și MobiLe, pentru transport cu propulsive Electrică – SmiLE-EV”, valoarea proiectului este de 7.500.000 lei, valoarea contractului este de 5.287.000 lei, iar parteneri sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice Râmnicu Vâlcea, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca și Institutul Național de Cercetări Economice „Costin C. Kirițescu” al Academiei Române.
Prof. univ. dr. ing. Constantin Filote, director al proiectului, a menționat că se vor realiza trei stații fixe de încărcare conductivă a autovehiculelor electrice, un stand de testare și caracterizare a pilelor de combustie cu hidrogen, o stație mobilă de încărcare conductive a autovehiculelor electrice bazată pe baterii, ultracapacități și celule de combustie cu hidrogen. De asemenea, vor fi angajați 11 cercetători.
În ceea ce privește al doilea proiect, „Platformă hibridă de comunicații prin lumină vizibilă și realitate augumentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistență și siguranță activă a autovehiculelor – CAR Safe”, cu un buget de 4.325.472 lei, din care 1,6 milioane de lei din bugetul USV, parteneri ai USV sunt: Universitatea Politehnica Timișoara, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iași, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Politehnica din București.
„Cu o tematică aflată la interfața a două sectoare cu creșteri semnificative ale cifrelor de afaceri și de export din România, industria TIC și industria auto, proiectul urmărește și dezvoltarea capacităților de cercetare și transfer tehnologic ale instituțiilor participante cu impact asupra economiei naționale”, a spus universitarul Mihai Dimian, director al proiectului.
Ultimul proiect pe care USV îl coordonează, „PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente innovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potential touristic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu și identitate culturală”, are o valoare de 5.243.759 lei.
Directorul proiectului, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, a explicat că proiectul urmărește îmbunătățirea performanței instituționale a celor șase organizații de cercetare member ale consorțiului, prin valorificarea și dezvoltarea de competențe de cercetare difersificate conform specificului institutional al partenerilor din consorțiu, în domeniul protejării peisajului cultural și patrimoniului vernacular în două zone de referință, Bucovina și Transilvania de Sud.
„Proiectul va investiga contextual istoric și provocările societale ce au determinat modificări ale peisajului cultural actual, prin studii istorice, etno-demografice și antropologice și va dezvolta un portofoliu de instrumente innovative, format din metodologii de cercetare, baze de date cu modele constructive tradiționale postate pe platforme interactive, proiecte de arhitectură pentru adaptarea construcțiilor vernacular la funcționalitatea modernă, contemporană”, a menționat Prelipcean.
Parteneri ai proiectului sunt Institutul „Bucovina”, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Institutul de Economie Națională și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Turism București.
(M. T.)
Intră acum și în grupul de