Intră acum și în grupul de
La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă ”Sf. Andrei” din oraşul Gura Humorului s-a desfăşurat marţi, 12 iunie a.c., o activitate de consiliere a elevilor de la şcoala profesională în vederea găsirii unui loc de muncă în conformitate cu nivelul de calificare profesională pe care îl dobândesc în urma absolvirii.
„Activitatea face parte din cadrul parteneriatului „În căutarea unui loc de muncă!” încheiat între şcoală şi AJOFM Suceava (punctul de lucru Gura Humorului) şi a fost coordonată de director adjunct, profesor Poclitaru Narcisa Cătălina, profesor Simeria Maria, profesor Flutur Elena şi profesor Culidiuc Militina Cleopatra”, au precizat reprezentanții Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului.
Potrivit sursei citate, obiectivele parteneriatului sunt: încurajarea elevilor să finalizeze cursurile şcolii profesionale şi să susţină examenul de certificare a competenţelor profesionale în vederea obţinerii unei calificări profesionale; informarea elevilor cu privire la importanţa, valoarea şi recunoaşterea certificatului de calificare obţinut pe piaţa muncii europene; prezentarea modalităţilor prin care absolvenţii îşi pot găsi un loc de muncă sigur şi bine plătit; informarea elevilor în legătură cu sprijinul financiar oferit de statul român prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă; consilierea elevilor cu privire la căile legale pe care le pot urma pentru a pleca să muncească în străinătate.
Deschiderea oficială a activităţii a fost realizată de către directorul şcolii, profesor Mihail Ciocoiu, care a precizat faptul că şcoala oferă calificare profesională în domenii profesionale căutate pe plan local şi nu numai: “Turism şi Alimentaţie”, „Industrie textilă şi pielărie”, „Fabricarea produselor din lemn”, iar absolvenţii şcolii sunt capabili să lucreze în echipă, să îşi asume responsabilităţi specifice meseriilor pentru integrarea eficientă la locul de muncă.
Totodată, elevilor li s-au prezentat elemente concrete legate de întocmirea CV- ului şi a scrisorii de intenţie, precum şi modul de prezentare la un interviu de angajare.
Reprezentantul AJOFM Suceava, economist Buiciuc Marcela, a prezentat elevilor clar şi pe înţelesul lor modul cum îşi întocmesc un dosar pentru angajare, pentru şomaj, pentru plecare la muncă în străinătate sau pentru recalificare precum şi facilităţile pe care le au în diverse situaţii (bani de navetă sau chirie în cazul găsirii unui loc de muncă la distanţe mai mari de 50 de km faţă de localitatea de domiciliu, prime de angajare oferite la găsirea unui loc de muncă în timpul şomajului şi după terminarea şomajului, posibilitatea de a întrerupe şomajul pentru a pleca la muncă în străinătate cu contracte de scurtă durată şi posibilitatea reluării şomajului la revenirea în ţară etc.).
„Elevii au fost deosebit de interesaţi, au pus întrebări şi şi- au exprimat dorinţa de a mai participa la alte activităţi pe această temă de un real folos pentru viitorul lor”, a mai arătat sursa citată.
Intră acum și în grupul de