Intră acum și în grupul de
Coordonatorul Centrului Nord-Est Carpatic de Epilepsie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, medicul Ana Miron, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pacienta în vârstă de 21 de ani, care a suferit o intervenţie neurochirurgicală realizată în premieră, la acest spital, se află în stare bună, nu a mai avut crize epileptice şi nici nu a dezvoltat post-operator complicaţii şi deficite neurologice.
“Suntem bucuroşi să anunţăm că după şase zile de la intervenţia neurochirurgicală prin amigdalhipocampectomie selectivă pacienta este în stare bună, fără crize epileptice, fără complicaţii şi fără deficite neurologice pe care le putea dezvolta post-operator”, a spus Miron.
Medicul sucevean a explicat că reuşita intervenţiei şi evoluţia post -operatorie favorabilă s-au datorat colaborării de echipă, adăugând că această intervenţie a fost posibilă doar printr-o supraspecializare a celor care au efectuat operaţia.
“Am fost asistaţi în timpul intervenţiei de colegii noştri din Germania şi acest tip de intervenţie a permis ca pacienta să nu prezinte deficite neurologice pe care le puteam aştepta, respectiv deficite de memorie sau vizuale”, a mai spus Miron.
Ea a menţionat că pacienta va fi investigată vineri la aparatul RMN pentru a se vizualiza post-operator focarul rezectat, urmând să fie monitorizată pe termen lung, timp de un an, în cadrul centrului de la Suceava, pentru “a se putea spune dacă focarul epileptic a cedat” explicând că în cazul unui pacient cu epilepsie de peste 10 ani, creierul are nevoie de timp „să se dezveţe să convulsioneze”.
Medicul sucevean a subliniat că profesorii germani, care au asistat echipa de medici suceveni la această intervenţie, au fost încântaţi de această regiune, de istoricul şi cultura ei, promiţând că vor reveni aici în concediu împreună cu familiile.
Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat că speră ca succesul acestui caz “să se multiplice” intervenindu-se acolo unde situaţiile permit acest lucru, arătând că se intenţionează consolidarea relaţiilor de colaborare în plan medical cu profesorii germani care au fost la Suceava şi cu cele două clinici din Germania.
Reamintim că un workshop dedicat Chirurgiei epilepsiei, urmat de o intervenţie chirurgicală în cazul unei paciente cu scleroză de hipocamp, s-au desfăşurat, în data de 7 iunie 2018, în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în cadrul parteneriatului de colaborare dintre unitatea spitalicească suceveană şi Centrul Nord-Est Carpatic de Epilepsie cu două clinici din Germania.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de