Centrul de permanență din Burdujeni a fost pregătit de Primăria Suceava, dar Guvernul nu mai are bani să finanțeze activitatea acestuia


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, că centrul de permanență din cartierul Burdujeni a fost pregătit de Primărie să devină funcțional, dar a primit semnale că Guvernul nu mai are bani să îl finanțeze.

„De la DSP ni s-a spus să o lăsăm mai moale pentru că s-ar părea că Guvernul nu are bani să le finanțeze.Noi suntem pregătiți, am pregătit sala, suntem în curs de achiziții”, a spus Lungu.

Primarul a explicat că în urma discuțiilor de la DSP pe care le-a avut responsabilul din Primărie acestuia i s-a spus să mai stea pe loc pentru că nu se știe dacă se mai finanțează aceste centre de permanență.

Primarul Ion Lungu estima că centrul de premanență din Burdujeni ar fi trebuit să fie funcțional la începutul lunii iunie și chiar a discutat și cu managerul SJU Suceava Vasile Rîmbu să pună la dispoziție un defibrilator și alte echipamente ca să se poată demara efectiv activitatea acestui centru de permanență.

 

Directorul DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a anunțat, la începutul lunii mai, că echipa de medici care va asigura garda în acest centru este pregătită şi aşteaptă cu interes finalizarea lucrărilor de igienizare a spaţiului şi dotarea cu aparatură medicală şi mobilier.

 

Directorul executiv al DSP Suceava s-a declarat încântată că medicii de familie au răspuns invitaţiei DSP Suceava de a forma echipa medicală care va asigura gărzile în viitorul centru de permanenţă adăugând că “ au fost mai mulţi doritori, decât posibilităţi” şi că acum mai sunt alţi cinci medici care ar putea forma o echipă pentru un al doilea centru de permanenţă în municipiul Suceava, iar în aceste condiţii că se va căuta un alt spaţiu care să se preteze pentru această destinaţie de asistenţă medicală, de preferat în cartierul Iţcani.

Ea spunea atunci că funcţionarea unor centre de permanență în cartierele Burdujeni şi Iţcani permite asigurarea asistenței medicale pentru persoanele care locuiesc la o distanţă mai mare faţă spital.

 

De precizat că centrul de permanenţă din Burdujeni  urma să  asigure asistența medicală în intervalul orar 15.00-8.00, precum și în zilele de sâmbătă, duminică și  sărbătorile legale, spaţiul cu această destinaţie fiind pus la dispoziţie de Primăria Suceava.

Potrivit legislaţiei, un Centru de Permanenţă fix trebuie să îndeplinească standardele minimale în privinţa dotărilor, între acestea numărându-se mobilierul specific, aparatura pentru resuscitare(defibrilator şi tuburi de oxigen etc), aparatură de monitorizare- evaluare, dar şi materiale şi dispozitive auxiliare.

Ordinul nr. 697 pentru aprobarea Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă prevede că medicii de familie care activează în cadrul acestor centre pot acorda consultaţii pentru urgenţele medico-chirurgicale de cod verde.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de