Peste 200 de cazuri de cancer de sân depistate în ultimele nouă luni în urma explorărilor efectuate la mamograful cu tomosinteză din dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală al SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Medicul primar Agatha Petrescu din cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală al SJU Suceava a declarat, joi, că 221 de cazuri de neoplasm mamar au fost depistate în ultimele 9 luni în urma efectuării a peste 1300 de explorări la mamograful cu tomosinteză din dotarea spitalului.

Medicul sucevean a spus într-o conferinţă de presă că cele 221 de cazuri de cancer la sân reprezintă 17 la sută din totalul cazurilor investigate.

Ea a subliniat că procentul mare al cazurilor de neoplasm mamar depistate în urma explorărilor nu reprezintă un procent de screening, ci este unul care derivă din investigarea pacientelor trimise “ţintit” din Secţia de Oncologie sau din alte secţii ale spitalelor după ce medicii au identificat probleme ale sânului în cazul unor femei, dar şi din investigarea pacientelor care erau deja în studiu cu anumite probleme la sân şi care au fost reinvestigate la mamograful cu tomosinteză pentru un diagnostic de certitudine, iar o parte dintre paciente au venit pentru controale periodice.

“Avantajul a fost că promovarea acestui aparat a ridicat un semnal de alarmă în rândul populaţiei feminine, realizând că trebuie să-şi facă aceste controale periodice la sân, indiferent dacă consideră sau nu că au anumite probleme. Atunci am identificat şi din rândul populaţiei de screening o parte din cazuistică. Consider că a contat sensibilizarea populaţiei de sex feminin în privinţa importanţei acordării unei atenţii sporite patologiei mamare, a contat foarte mult aparatura de înaltă performanţă şi faptul că putem să completăm imagistica mamografică cu echografia, eventual cu sonoelastografia sau cu tot ce considerăm noi că mai putem avea nevoie şi ne-ar ajuta în acest sens şi atunci sigur că am reuşit să ajungem la aceste diagnostice”, a explicat medicul radiolog Agatha Petrescu.

Ea a subliniat că au fost paciente care s-au întors din diverse centre universitare cu “aprecieri pozitive” în privinţa calităţii investigaţiilor imagistice efectuate la SJU Suceava.

La rândul său, directorul medical al SJU Suceava, medicul oncolog Doina Elena Ganea, a remarcat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă colaborarea extraordinară a echipei de la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală cu medicii din alte specialităţi medicale în ceea ce priveşte explorarea senologică, ce sprijină tratarea corectă a cancerului de sân.

“Este foarte importantă această completare în explorarea imagistică a sânului, mamografiei, cu echografia dedicată sânului şi care aduce şi mai multă acurateţe a diagnosticului, noi fiind unii din beneficiarii cei mai numeroşi ai acestei explorări. Ne bucurăm că suntem în situaţia în care avem o explorare senologică completă şi care permite pasul următor pentru o leziune suspectă, respectiv puncţia biopsiei cu ac fin, care se face acum la Suceava de către o parte din colegii de la Chirurgia Generală, care şi-au exprimat dorinţa şi încep să se dedice mai mult acestui segment de chirurgie oncologică, care trebuie dezvoltat la noi în spital. Colaborarea cu echipa de la Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală pe explorarea senologică este extraordinar de benefică şi sprijină foarte mult un tratament corect al cancerului de sân”, a explicat medicul primar oncolog Doina Elena Ganea.

Ea a spus biopsiile la sân se efectuau în spital şi până la dotarea laboratorului cu mamograful cu tomosinteză în baza investigaţiilor imagistice care se puteau face înainte adăugând că biopsia se realizează cu un ac foarte fin şi este foarte puţin traumatică pentru pacientă.

Purtătorul de cuvânt al SJU Suceava, medicul primar Mihai Ardeleanu, a declarat că în Secţia de Chirurgie generală sunt medici tineri care au urmat şi cursuri de chirurgie oncologică, unii dintre ei dobândind această supraspecializare în ţări ale Uniunii Europene.

El a spus că intervenţiile în sfera chirurgiei oncologice reprezintă „un pas înainte” pentru activitatea profesională a medicilor spitalului, în beneficiul pacienţilor.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de