Intră acum și în grupul de
Renumitul psihiatru şi psihoterapeut din Munchen, profesorul dr. Josef Bäuml, autor de manuale de specialitate, a prezentat, vineri, participanţilor la Conferinţa de Psihiatrie Comunitară şi Reabilitare Psihosocială organizată la Câmpulung Moldovenesc, conceptul de psihoeducaţie, rezultatele unor cercetări ştiinţifice cu privire la intervenţia de psihoeducaţie şi modalităţile prin care specialiştii din domeniu pot interveni pentru reintegrarea psihosocială a persoanelor cu tulburări psihice, în general şi a celor diagnosticate cu schizofrenie, în special.
Profesorul dr. Josef Bauml consideră că psihoeducaţia este o “modalitate excepţională” prin care specialiştii din domeniul sănătăţii mintale pot să se apropie mai mult atât de pacient în procesul de reintegrare, dar şi de aparţinători, arătând că psihoeducaţia este metoda pe care orice „psihiatru şi psiholog inteligent” o aplică în fiecare zi în activitatea profesională.
El a subliniat importanţa informării pacienţilor şi a aparţinătorilor, a membrilor comunităţii, cu privire la tulburările psihice, precum şi a explicării simptomatologiei, tratamentului şi psihoterapiei, astfel încât aceştia să înţeleagă corect ceea ce se întâmplă şi să-i poată sprijini pe cei care suferă de aceste afecţiuni.
Medicul psihiatru german a explicat că pe parcursul vieţii oamenii pot avea diferite experienţe legate fie de depresie, fie de tristeţe, de oboseală, de dificultăţi de concentrare, însă în cazul schizofreniei, tristeţea şi oboseala sunt percepute de pacienţi la un nivel diferit faţă de cel al unei persoane obişnuite, impactul este mai mare.
“Oamenii obişnuiţi nu au experienţe cu starea de schizofrenie şi este greu să-ţi imaginezi ceea ce se întâmplă în cazul schizofreniei”, a spus Bauml adăugând că persoanele diagnosticate cu această boală, din cauza halucinaţiilor sau a delirului, “trăiesc şi îşi imaginează diferite lucruri”, de aceea este recomandat să apeleze la specialişti, să urmeze un tratament şi să fie sprijiniţi în procesul de reintegrare de către familie, prieteni.
El a menţionat că sunt şi situaţii în care un pacient care ajunge la spital şi este diagnosticat cu o tulburare psihică, spre exemplu schizofrenie, şi i se recomandă tratament medicamentos, familia sau aparţinătorii sunt reticenţi în privinţa instituirii tratamentului arătând că reacţia lor este firească atât timp cât nu cunosc toate informaţiile necesare.
Profesorul dr. Josef Bauml a subliniat că scopul principal al psihoeducaţiei este ca pacientul şi cei apropiaţi lui să înţeleagă care sunt fenomenele care se petrec în creier, de ce trebuie să ia medicamente şi să facă psihoterapie, de ce trebuie să urmeze paşii de reabilitare psihosocială şi să înţeleagă că în acest fel poate avea o bună recuperare.
Medicul psihiatru german a spus că populaţia trebuie să ştie că pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie sunt doar vulnerabili, nu criminali.
“Dacă pacientul este în fază acută, e normal să se apere. Cei mai mulţi pacienţi fac un pas înapoi, se ascund sau nu părăsesc casa pe parcursul zilei, ies doar noaptea, ca să nu-i vadă nimeni. Ei nu sunt criminali, ucigaşi în sine, însă se tem de ceilalţi, iar dacă nu sunt trataţi, ei vor fi lipsiţi de încredere, se vor izola de lume. Populaţia trebuie să ştie că nu sunt persoane criminale, ci sunt persoane vulnerabile, sunt foarte sensibili, foarte timizi, trebuie să mergem să-i liniştim, să-i facem să aibă încredere în noi, iar familiile acestor nu trebuie discriminate şi stigmatizate”, a explicat profesorul Josef Bauml.
Medicul german a mai spus că pacienţii diagnosticaţi cu schizofrenie sunt oameni minunaţi, au o imaginație bogată, “simt mai mult, văd mai mult, aud mai mult, au mai multe idei” și fac multiple “asociații”, ceea ce îi face să fie buni artişti, actori etc, însă uneori este “prea mult pentru ei să coordoneze toate acestea”.
Vorbind despre complexitatea bolii, Bauml a evidenţiat necesitatea implicării familiilor în programul de psihoeducaţie, care poate avea efect pozitiv atât în creşterea complianţei pacienţilor, dar şi pentru prevenirea recăderilor.
Profesorul Josef Bäuml a menţionat că un procent din populaţia cu tulburări psihice suferă de schizofrenie, iar 60 la sută dintre pacienţii cu schizofrenie au capacitatea să-şi controleze boala, au capacitatea de a comunica şi de a duce o viaţă normală, în timp ce o treime dintre ei au “probleme severe de a-şi găsi capacităţile” şi necesită îngrijire intensivă şi un suport mai mare.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de