Intră acum și în grupul de
Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială, medicul psihiatru Alexandru Paziuc, a declarat, vineri, că problematica şi principiile reabilitării psihosociale, precum şi intervenţiile prin psihoeducaţie în cazul persoanelor cu dizabilităţi psihice au fost şi sunt dezbătute de profesioniști în domeniul sănătății mintale din țară și străinătate în cadrul Şcolii de Vară şi a Conferinţei „Psihoeducaţia şi reabilitarea psihosocială”, ce se desfăşoară în această săptămână la Câmpulung Moldovenesc.
Medicul sucevean a spus că evenimentele ştiinţifice devenite deja tradiţionale sunt organizate de Asociația de Psihiatrie Socială din România în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie Iași, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc şi filiala Suceava a Colegiului Medicilor din România.
El a spus că la Şcoala de Vară, desfăşurată pe parcursul a trei zile şi jumătate,s-a discutat printre altele despre ceea ce înseamnă reabilitarea psihosocială explicând că aceasta reprezintă un proces plurivalent în cadrul căruia o persoană cu dizabilităţi psihice are nevoie nu doar de medicaţie, ci şi de o intervenţie complexă şi de o echipă multidisciplinară care să sprijine procesul de reabilitare.
“Am început cu ceea ce înseamnă reabilitarea, cu ceea ce înseamnă principiile reabilitării psihosociale, au urmat apoi problemele legate de psihiatria forensică, prezentată de medicul Gabriela Costea, care este reprezentant al Institutului de Medicină Legală din Bucureşti”, a precizat Paziuc.
El a adăugat că la eveniment au participat şi doi specialişti din Germania care au prezentat modelul german de rezolvare a problemelor de psihiatrie forensică, precum şi paşii care trebuie urmaţi în situaţia unui pacient cu implicaţii medico-legale, în recuperarea şi reintegrarea lui socială în Germania.
“Practic, este un model care funcţionează şi care dă foarte bune rezultate în Germania”, a subliniat medicul psihiatru Alexandru Paziuc .
Referindu-se la Conferinţa “Psihoeducaţia şi reabilitarea psihosocială”, care se desfăşoară în perioada 21-23 iunie, medicul sucevean a spus că tema acesteia este una de interes şi de actualitate pentru psihiatrie și pentru sănătatea publică în general menţionând că şi la Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc se aplică deja de aproape un an de zile psihoeducaţia lucrându-se cu grupuri de pacienţi internaţi aici.
“Dacă discutăm despre schizofrenie, e vorba despre un procent de 0,5-1 la sută din patologia psihiatrică, dar din cauză că impactul şi decompensarea este mult mai dramatică, pacienţii diagnosticaţi cu această boală sunt cei mai vizibili”, a precizat Paziuc.
Preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială din România a arătat că, potrivit ultimelor statistici, 33 la sută din populaţia Europei “poate să facă pe parcursul vieţii o tulburare psihică ce să necesite o intervenţie”.
“Tulburarea psihică este determinată de o anumită vulnerabilitate biologică a persoanei, pe care fiecare dintre noi o avem mai mult sau mai puţin, dar această vulnerabilitate este în faţa unui context stresant şi dacă omul nu poate să facă faţă acestui stres, acea vulnerabilitate devine practic evidentă”, a explicat medicul sucevean.
El a afirmat că printre factorii care favorizează apariţia tulburărilor psihice, pe fondul unei predispoziții biologice, se numără singurătatea, mai ales în cazul copiilor ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate sau a adulţilor cu copii plecaţi din ţară, lipsa unui unui loc de muncă şi a motivaţiei de la locul de muncă, schimbările politice foarte dese care nu creează un sentiment de siguranţă socială, migraţia care generează în unele cazuri probleme de adaptare şi acomodare şi, mai nou, teama faţă de terorism.
La eveniment a mai participat şi medicul Marieta Bărduț, consilier superior la Direcția management și structuri unități sanitare din cadrul Ministerului Sănătății.
La ceremonia de deschidere, care a avut loc joi după-amiază, au transmis un cuvânt de bun venit participanţilor la conferinţă preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Socială, medicul Alexandru Paziuc, prof. univ. dr. Mircea Lăzărescu de la Timişoara, reprezentanţi ai Centrului Național de Sănătate Mintală și Lupta Antidrog, ai Ministerului Sănătății, ai Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi, ai Casei de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Autorităţii Publice Locale, dar și ai Bisericii.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de