Intră acum și în grupul de
Caravana „Zestrea Bucovinei”, inițiativă a Consiliului Județean Suceava de a prezenta, pe zone, în Anul Centenar, contribuția Bucovinei la Unirea cu Țara, a poposit, sâmbătă, la Câmpulung Moldovenesc unde s-a evidențiat importanța acestei zone la dezvoltare.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat la finalul manifestării că municipiul Câmpulung Moldovenesc este un fel de capitală spirituală, aici, în sudul Bucovinei și că pe parcursul zilei au fost abordate mai multe subiecte importante, dar că au fost acordate și distincții „Meritul Bucovinei” unor personalități ale zonei sau unor instituții și au fost montate plăci comemorative.
„Am discutat despre istoria pădurilor și administrarea pădurilor, modelul din Bucovina, care este unic și cel mai performant din România”, a spus Flutur care a adăugat că s-a abordat și civilizația lemnului la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc care este unic în țară.
Totodată, un subiect discutat a fost cel al cadastrului, Bucovina fiind singura zonă care a fost cadastrată.
Mai mult, s-a discutat despre civilizația huțulă, despre huțulii din această zonă a Bucovinei, dar și despre ouăle încondeiate.
În cursul zilei a fost oficiată și o slujbă de pomenire a foștilor primari din Câmplung Moldovenesc, dar și a vornicilor.
„Dacă răsfoim file din istoria acestei zone avem o istorie extraordinar de consistentă și cu o amprentă foarte puternică de civilizație”, a spus Flutur.
El a subliniat că spre finalul anului, când va fi sărbătorit Centenarul dorește ca această zestre a Bucovinei să fie și prezentată și într-un album, și printr-o expoziție astfel încât generațiile tinere să vadă ce a însemnat Bucovina acum 100 de ani, dar că va trebui făcută și o analiză critică, cu ceea ce s-a făcut și cu ceea ce mai este de făcut, iar înaintașii să fie luați drept modele .
Gheorghe Flutur a oferit distincția „Meritul Bucovinei” unor personalități și instituții, respectiv Muzeului Arta Lemnului, Insititutului de Cercetări în Silvicultură, minorității huțule, unor pictori, sculptori, colecționari de artă.
„Au fost premiați cu tot dragul pentru că merită acest lucru”, a spus președintele CJ Suceava.
Gheorghe Flutur a subliniat că a fost impresionat foarte mult de implicarea unor localnici la aceste manifestări.
„Mă bucur că își face timp lumea să stăm de vorbă. Au venit oameni în vârstă cu reviste de acasă, cu ziare, cu poze vechi, cu bucăți din istoria acestei zone minunate și erau cu lacrimi în ochi. Pe mine m-au impresionat foarte mult”, a spus Flutur.
El a anunțat că această caravană va continua la Gura Humorului, Suceava și Fălticeni, iar apoi, la final de an, va fi prezentată toată zestrea Bucovinei.(N.B.)
Intră acum și în grupul de