Intră acum și în grupul de
Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, ing. Mihai Găşpărel, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în primul semestru al acestui an inspectorii instituţiei au fost convocaţi de mai multe ori să participe în comisiile de evaluare a pagubelor produse de vânat în terenuri agricole, dar şi a pagubelor produse de vânat asupra efectivelor de animale domestice din gospodării sau de la stâne.
Găşpărel a spus că cele mai multe pagube produse de vânat în terenurile agricole au fost generate de mistreţi care au afectat culturi agricole, fie culturi de porumb, cartofi, fie fâneţe.
El a precizat că în cazul pagubelor produse de vânat asupra animalelor domestice, cele mai multe pagube sunt generate de urs, care atacă animalele domestice, respectiv bovine sau ovine din gospodăriile oamenilor sau de la stâne, situaţii de acest fel sunt întâlnite mai frecvent în zona Dornelor, ultimele cazuri fiind înregistrate la Panaci şi Şaru Dornei.
Găşpărel a menţionat că inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au fost solicitaţi în ultimele trei săptămâni să participe la cel puţin patru comisii pentru evaluarea pagubelor produse de carnivorele mari asupra animalelor domestice din zona Dornelor.
El a explicat că proprietarul trebuie să-şi ia măsuri de protecţie a culturii, dar şi să notifice gestionarul fondului cinegetic prin intermediul Primăriilor atunci când se înregistrează astfel de pagube, în timp ce gestionarul fondului cinegetic are obligaţia recoltării exemplarelor de vânat prevăzute în cota de recoltă, efectuarea de acţiuni de îndepărtare a vânatului de zonele în care există riscul să producă pagube, prin efectuarea de patrule, dar şi asigurarea hranei complementare pentru vânat, astfel încât acesta să nu fie tentat să intre pe terenurile cultivate.
Găşpărel a menţionat că evaluarea pagubelor produse de vânat se efectuează de o comisie care se constituie la nivelul primăriei.
“În 48 de ore, proprietarul trebuie să anunţe Primăria, iar la rândul său, Primăria anunţă Garda Forestieră pentru constituirea comisiei. Acea comisie se deplasează în alte 48 de ore şi realizează procesul verbal de constatare, se emite decizia care aprobă procesul verbal, iar această decizie este înaintată Ministerului Mediului, pentru că, spre exemplu, ursul este o specie strict protejată şi despăgubirile se acordă de către Ministerul Mediului”, a arătat Găşpărel.
Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava a subliniat că în anul 2017, din câte ştie, Ministerul Mediului a achitat despăgubiri în toate cazurile de pagubă generată de urs.
El a mai precizat că în primul semestru al anului în curs inspectorii Gărzii Forestiere Suceava au fost solicitaţi să participe la evaluarea pagubelor produse de vânat în terenuri agricole în 14 situaţii.
În aceeaşi perioadă, s-au realizat acţiuni de evaluare a vânatului la 19 gestionari de pe 71 de fonduri cinegetice, a mai spus Găşpărel.
(Liliana Bujdei)
Intră acum și în grupul de